Vad innebär det att känna en annan människa? Att på ett djupare plan förstå varför de gör och är som de är. Det som verkligen pågår där inne.

När vi inledningsvis lär känna en person och eventuell partner, har vi oftare än sällan idealiseringsglasögonen på. Om det finns en liten gnutta kemi, kommer vi att se det vi vill se därför att det ger ett skönt rus. Varningsblinkers må flasha oss rakt i ansiktet, men vi förhandlar friskt därför att vi så gärna vill. Kanske är vi dating junkies…snabba emotionella kolhydrater som ger ”lite krydda i vardagen…livet är för kort för att ha tråkigt!”

Också har vi den andra extremen: de som bara måste hitta fel så att kvittot:

”Vad var det jag sa!” – Levereras.

Att ta sig tiden, den lugna uppmärksamheten, icke dömande men klarsynta attityden och lägga agendan åt sidan, kräver sin kvinna/man. Som så mycket annat börja det här: med dig själv! Vem är du? Är du medveten om personen du och mönstren som går på repeat i nära relationer?

För att se andra behöver vi se oss själva. Hur skall vi kunna ta oss till ett resmål och hitta i terrängen om vi inte vet utgångspunkten? Varifrån börjar resan?

Jag ser alltför många som inte lär känna personen de delar sin tid med; beteenden som omgivningen ser men inte vi själva. Fråga:

  • Behandlar hon/han dig respektfullt inför andra?
  • Vilka emotionella Akilleshälar vill personen inte se i sig själv?
  • Vad har förändrats i henne/honom sedan det tidigare förhållandet hon/han ingick i? Vilka lärdomar och insikter har vunnits?
  • Hur hanterar partnern tristess och frustration?
  • Vilken är den verkliga inställningen till sexuell integritet, otrohet och gränser i övrigt? Det som döljer sig bakom social fernissa.
  • Kan hon/han ta klivet tillbaka från sina åsikter, känslomässiga impulser och släppa taget för helhetens bästa? För er…

Inte sällan måste våra värderingar stå starkare än känslorna. Om vi inte ständigt skall hamna i de återkommande dramanas tornado.

P.S. Tack alla ni som var på min föreläsning i Malmö igår! Det var väldigt fint att få möta er!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se