Det är en mycket vanlig relationsdynamik: en som är självständig (ofta åt det extremare hållet) och en som är i stort behov av närhet och trygghet.
I början av förhållandet märks det inte särskilt mycket eftersom våra relationsbeteenden är dolda av förälskelserus: känslan av allt är möjligt! ”Vi mot världen” osv.
Personen med ett otryggt undvikande anknytningsmönster ”tränades” kanske tidigt i livet att inte vara beroende av andra, eftersom föräldrarna av olika anledningar hade ett distanserat förhållningssätt. Flödet av känslomässig närhet och kommunikation var sparsamt. Livsupplevelser i kombination medfödda personlighetsdrag skapar relationsbeteenden.
Personen med en otrygg ängslig anknytning längtar efter trygghet, närvaro och tvåsamhet. Ju mer kommunikativ, närvarande och kärleksfull en partner är, desto mindre effekter av ängslighet.
Men om partnern drar sig undan, är i stort behov av egentid och säger saker som: ”man kan inte lova någon livslång kärlek”, så har osäkerhetens frö såtts. Ju mer du anstränger dig för att fördjupa banden och planera framtiden med den undvikande, desto mer drar hon eller han sig undan.
Du drabbas av stark oro och kämpar för att bli mer självständig, samtidigt som det känns artificiellt då du inte kan vara dig själv: spontan, göra upp planer för helgen, skissa på sommaren, eftersom du kalkylerar med risken att vara ”för mycket”.
Till dig med en otrygg ängslig anknytning: en relation med en undvikande personlighet kan fungera om hon eller han inte ligger alltför högt på undvikandeskalan. Och om det finns en öppenhet för att jobba med sina relationsmönster hos den som brukar säga: måste du alltid prata känslor och planera allting?”
Många kommer att ge dig rådet att du måste bli mer självständig och kanske finns det en liten del sanning i det, men framför allt behöver du en partner som är tydlig och som genom sitt beteende kommunicerar: ”du och jag! Min kärlek till dig är stark och jag älskar dig för den du är.”
Med fel person känner vi oss alltid för mycket, otillräckliga och oroliga.
Michael – relationsterapeut
Lämna en kommentar