Alla människor, om än i olika utsträckning tar omvägar förbi svåra och smärtsamma känslor. Likt en bypass operation där blodflödet leds förbi förträngningarna i hjärtats kranskärl. Men till skillnad från den fysiska operationen som räddar liv, är den emotionella bypassen förrädisk, eftersom vi försöker demaskera den egentliga orsaken till känslorna. Känslor för att gömma känslor!

Ett exempel är mannen som ”täcker över” skam med extrem viljekraft eller t.o.m. aggression, för att inte behöva konfronteras med hjälplöshet. Eller han/hon som hamnat i en kronisk spiral av dejtande och tillfälliga förbindelser, för att inte riskera komma alltför nära någon. ”Spännande träffa nya människor” – blir ett kodnamn för:

”Jag är livrädd för ensamheten och att bli sårad. Att bli gammal utan någon vid min sida!”

Så där kan det hålla på år efter år utan att vi är medvetna. Vi tar omvägar (bypass) förbi det emotionellt sårbara hjärtat. Att stanna upp; sluta med den konstanta jakten och överlevnadsstrategier, kräver modet att känna det skavande här inne.

När vi gör detta kan vi bli fria, eftersom det bara går att släppa och integrera det som vi kan se och erkänner för oss själva. Ett hus med en vattenläcka är inte självlagande – så hur kan vi då tro att vi kan fixa oss själva med stängda ögon och öron? Medvetenhet, handling och självempati är några av de vitala ingredienserna till det autentiska livet.

Jag önskar dig en skön fredag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se