Det finns flera sätt att slå av hjärtat på. Jag ser och hör om dem (majoriteten män) som inte är i kontakt med hela sig själva, och som enbart mäter allt utifrån prestation.

Med lite alkohol i kroppen, sittande i en bar/restaurang med några kollegor och sambon/frun/flickvännen på annat håll, vill mannen känna på gränserna och om jaktlyckan skulle kunna gå hans väg. Någon fiskande mening för att känna av om hon tar betet. En ras hemma och en helt annan ute.

Den genuint medvetna mannen – han som känner sig själv, har en helt annan inställning. Han suktar inte runt utifrån den primitiva inställningen att en kvinna som är ute på egen hand för att äta och dricka något gott, är lika med en fribiljett. Han lever från kärnan, respekten och värdigheten i det egna hjärtat. Och han ser detsamma i alla han möter. Inställningen till andra säger allt om vilka vi är. Att känna den egna personen kräver sin man och kvinna.

Att enbart se världen utifrån midjan och nedåt, har skadat oändligt många kvinnor genom historien. Det har lett till gränsöverskridande och i bästa fall: ”enbart” en obekväm känsla hos personen han tilltalar. I sina ytterligheter till övergrepp.

Handlingar och beteenden utan hjärtats medverkan kan vara ytterst destruktiva. Nästan alla kan ha sex genom genitaliernas snabba möte. Att tillfredsställa egot och kroppen är enkelt.

Att däremot finnas där med närvaro, är någonting helt annat. Jag ser alltför många som är kvar i emotionellt döda relationer och därmed ser sidospår som fullt legitima. Längtar de ens efter någonting mer? Efter mötet som får en att inse att allt annat varit halvljummet.

Jag pratar med mannen som berättar att han en gång var fullständigt emotionellt avstängd. Men som vaknade efter en tids allvarlig sjukdom:

”Tänk att jag skulle vara nära att dö för att inse att jag inte levde! Jag var en rastlös jägare som inte förstod vad det innebar att känna på riktigt. Att bemöta andra, särskilt då kvinnor med respekt var likt ett främmande språk. När döden flirtade med mig tvingades jag omvärdera allt.”

Om du har, eller hade en dotter: vilket slags bemötande skulle du vilja att andra män hade gentemot henne? Hur vill du att de ser på och tilltalar henne?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se