Hon berättar: ”det finns inget mer oattraktivt än en härskande, projicerande och emotionellt omogen man. Många uppfattar honom som väldigt social, charmig och verbal. Säger bara: testa att leva med honom! Jag gjorde det i 11 år! Lämnade eftersom jag vaknade!”

Många anpassar sig till känslomässigt bankrutta förhållanden p.g.a. sår från uppväxten. De tror helt enkelt att det är så det skall vara, eller så finns medvetenheten där, men inte styrkan och förmågan till att bryta upp.

Vänta inte på att kraften en dag, likt ett trollslag skall infinna sig. Det gör den inte! Börja agera, så att de uppbyggande tankarna och känslorna kan födas. Handling ger ytterligare handling.

Dynamiken i vissa förhållanden har en förlamande inverkan, där vi slukar i oss skuldkänslor, skam och tron på att vi inte överlever utan härskaren. Narcissisten, psykopaten, eller vilka skador han/hon har, är expert på att få dig att känna otillräcklighet. De är mästare på att växla mellan komplimanger och degraderande kommentarer. Du känner dig ständigt skyldig och giftet gör dig apatisk.

Det är ett dagligt val att våga möta det som skrämmer, och upphöra med att reagera på automatiken som hamrats in i självbilden. Svik inte ditt inre barn och ditt nujag, genom att kopiera vuxna som inte stod upp för dig då du var liten.

Välj att leva med någon som har impulskontroll, som äger sitt skräp, är fri från projiceringar och härskartekniker. Som behandlar andra med respekt, älskar dig för den du är, och inte formen de gör allt för att stöpa dig i.

Var med någon som vet vad kärlek är och där du kan vara hela dig själv. Allt annat är slöseri med liv. Offra aldrig någonsin dig själv på sönderanpassandets altare. Vi kan välja lycka och frihet.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata – kontakta michael@separation.se