Kvinnan vänder honom ryggen och han känner sig provocerad, och säger saker som han aldrig kommer att kunna radera ur hennes minne. Mannen förklarar för sig själv varför han reagerade som han gjorde. Ett sår inom henne har öppnats och ytterligare ett avstånd har gröpt ur närheten dem emellan. Detta är inte första gången!

En kvinna ropar till sin man:

”Du är faktiskt utbytbar!”

Det har gått tre år sedan hon uttalade meningen och han minns.

Mannen hittade sin fru på en dejtingapp för två år sedan och resonerar nu:

”Varför kan inte jag med tanke på vad hon gjorde?”

Känslor har lagts ned i tryckkokaren i hopp om att de skall neutraliseras. En dag utan förvarning exploderar ordkrigen, grimaser och gester som tatueras in som minnen, rädsla, ensamhet, ilska…

Det som en gång var en vacker rymd av förståelse, kärlek och genuint intresse, har förbytts till konstanta ”missförstånd”.

Alla parförhållanden innehåller emellanåt konflikter som kan leda till bråk. Men frågan som är helt avgörande är :

Hur bråkar vi?

Konflikter kan, om de hanteras rätt, leda till större förståelse och emotionell intimitet. Alternativet har de flesta av oss sett, hört och känt.

Gamla reaktioner detonerar oss rakt upp i ansiktet, fastän vi dyrt och heligt lovat oss själva att aldrig mer göra om det. Kanske har vi lagt dyra pengar och timmar på terapi och ändå trillar vi dit i träsket igen. Vi slår på oss själva eller sätter etikett på och analyserar partnern för att hon eller han reagerar på ”samma gamla förutsägbara sätt.”

Jag ser bl.a. två extremer när det kommer till bråk i relationer: frysboxen och blodigeln. Frysboxen är mannen eller kvinnan som intar en iskall hållning och som stänger ute partnern genom tystnad, sarkasm och föraktfulla ansiktsuttryck.

Blodigenl är konstant på och anklagar, går till personangrepp och överöser med skuld. Båda dränerar pulsen av tillit.

Oavsett vilken roll vi tar på oss, så är det inga smarta tillvägagångssätt. Men som i så många andra fall reagerar vi automatiskt och instinktivt även om vi vet hur fel det leder oss.

Det vi behöver är smarta alternativ när vi är mitt uppe i det emotionella ovädret. Jag hör ofta människor resonera (liksom jag själv emellanåt)

”Jag är bara sann! Det är ju så jag känner!”

Det mest äkta vi oftast kan göra är att backa, ta ett par djupa andetag, se den större bilden, försöka förstå partnerns perspektiv (utan att utplåna oss själva) och inse att försök till verbala segrar inte gör oss till vinnare.

Återkommande destruktiva bråk är fri/enkelbiljetter utför relationsstupet.

Några konkreta råd när det hettar till:

  • Ta en time out (inte detsamma som att köra med strutsbeteende) för att kyla ned temperaturen, så att era klokare jag så småningom kan kliva fram.
  • Ditt kroppsspråk: alla människor är känsliga för ansiktsuttryck, tonläge, hållning och handrörelser. Det vi visar med kroppen är enormt kraftfullt. Iaktta dig själv och dina beteenden och fråga dig själv om du skulle vilja möta en som du i en krissituation. Förändra kroppen så förändrar du känslor.
  • Förminska aldrig dig själv eller den du lever med. Använd ord för att skapa kontakt – inte distansera.
  • Försök först att förstå och sedan bli förstådd. Tyvärr kämpar vi nästan alltid med att få partnern att förstå vår ”sanning”. Vad känner kvinnan/mannen framför dig? Hur är det att vistas i den kroppen och sinnet just nu? Jag säger det igen: hur är det att vara hon/han med dig som sällskap?

Jag ser så många par som går isär därför att de inte kan konsten att kommunicera respektfullt. Det är ok med konflikter så länge vi har ett stort innehav av välvilja gentemot varandra. Avsaknad av bråk i ett förhållande är inte detsamma som att allt är bra. Det kan vara precis tvärtom!

Jag vet att det är lätt för mig att sitta här på en behaglig plats vid datorn och skriva ned kloka ord. Jag känner inte din situation och vad du går eller har gått igenom, men det jag vet, är att ständiga bråk, respektlöshet och ensamma hjärtan leder till att par går skilda håll. Gör allt du kan för att din partner skall kunna känna att hemmet är platsen som är nära dig.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se