Diagnoser, analyser eller etiketter har oftast två sidor. Ett mynt med två helt olika symboler: den ena kan visa ett allvarligt och bistert ansikte. Den andra sidan: igenkänning som skänker lättnad och vila till sinnet: ”Jag visste att det var någonting! Och det känns så skönt att få veta.”

Minns när min ena dotter inte ens var två år fyllda: hon har ännu inte vaknat upp ur narkosen efter att ha legat i magnetröntgen-kamera i ca 30 min. Läkaren kommer in med beskedet; saklig och omtänksam i blicken: ”Er dotter har en grav hörselskada.”

Vi känner oss förtvivlade över beskedet, men samtidigt fick vi fastställt det vi länge misstänkt. Först den känslomässiga reaktionen med sorg, tårar och frågor: ”hur ska det gå? Hur kommer detta att påverka hennes liv? Varför?”

Oavsett vad vi går igenom, så kan det det vi upplever och tolkar som någonting negativt eller fruktansvärt, även innehålla gåvor. Om det handlar om ett fysiskt funktionshinder, en neuropsykiatrisk diagnos eller vad det nu än må vara, så bor det dolda skatter i det som ÄR. Jag försöker inte romantisera kring att vi kommer att stöta på enorma utmaningar längs med vägen, MEN samtidigt är det så det är att vara människa. Vi kan inte alltid skydda oss mot händelser och omständigheter, men vi kan alltid söka styrka och erövra den; gällande vilket förhållningssätt vi ska inta.

Jag gör ingen som helst jämförelse mellan att få ett besked av en läkare eller om vi själva genom att ha fördjupat oss inom ett mänskligt område, kommer fram till en viss slutsats om en medmänniska eller vår egen person. Kunskap ger ökad förståelse! Förståelse gör i sin tur att vi kan förhålla oss till det som ÄR.

Ovisshet är inte sällan någonting väldigt plågsamt och energikrävande.

Jag ser min dotters fantastiskt vackra leende och de mjuka dragen i hennes ansikte. En enormt godhjärtad ung kvinna. Hon formar graciöst händerna och kommunicerar på teckenspråk: ”Pappa, jag älskar dig!”

Michael Larsen – relationscoach

Att lämna en destruktiv relation och bli hel igen – webinar onsdagen 9 augusti kl 20.00. Du är varmt välkommen!

HSP utan att förlora sig själv i känslorna – webinar den 13 augusti kl 20.00. Du är varmt välkommen!