Vad som motiverar oss i kärlekssökandet är det som avgör om det kommer att hålla eller inte. Om vi söker någon därute som ska fungera likt en ogenomtränglig barriär mot ensamhet, kommer vi att bli besvikna. Om vi letar efter mannen eller kvinnan som ska höja vår sociala status, uppgradera den materiella nivån, ge dopaminkickar genom konstant förälskelse, och en som är klärvoajant och därmed i stånd att läsa våra innersta tankar, utan att vi uttalar våra behov – kommer vi till etthundra procent att bli besvikna.

Alla människor känner emellanåt ett tomrum inombords (det är ett tecken på hälsa) som får oss att undra vad meningen med allt är. Det finns ett oändligt stort antal varianter vi kan använda oss utav, för att bedöva funderingarna och känslorna kring mening, ensamhet och vår en dag fysiska bortgång.

Tiden som vi lever i erbjuder många möjligheter till distraktion för att vi ska slippa känna. Appar där vi kan möta personen som ska förändra allt, eller åtminstone ge ”lite roligt” för stunden, utanför ett icke passionerat förhållande. Eller varför inte kicken av att få drömma om att bli förmögen genom ett online spel? Eller ett antal timmars porrsurfande per vecka, för att vi ska ges illusionen av starkt sexualdrift, och samtidigt förlösas ur tristess eller stress?

Det är en stor konst att orka stå ut med den egna personens sällskap, och t.o.m. tycka om och uppskatta henne eller honom som vi egentligen inte kan fly ifrån. Från en mer vilande plats inombords kan vi möta en annan människa, som också tagit sig tiden och energin att utveckla en sund relation till jaget.

Hur stort utrymme för självreflektion, viljan att förstå relationer, attraktion och kärlekens alkemi bär vi med oss i neocortex. Flera forskare menar att kvinnor har betydligt högre i ”tak” här p.g.a. djupare intresse, träning genom förtroliga samtal och reflektion. Generaliseringar kan vissa tycka, men när man läser vilka som kommenterar här eller i andra forum…

Michael Larsen – relationscoach

Konsten att möta rätt partner – webinar idag den 6 augusti kl 20.00. Du är varmt välkommen!