En man är på väg hem från krogen en lördagsnatt. Han känner sig smått uppgiven och besviken på sig själv varför han slösade ännu en kväll på ett uteställe. Men han längtar efter att få träffa någon och var finns det annars möjlighet att träffa ”henne”? Han har inte helt hämtat sig efter skilsmässan 1,5 år tidigare.

En kvinna ser sig själv i spegeln, registrerar några linjer runt ögonen och tänker: ”Nästan fyrtio och singel. Var f-n träffar man en partner? Var finns alla tillgängliga, känslomässigt mogna och närvarande män?! Jag är så trött på det här!”

”Magiska” matchningsalgoritmer på dejtingsajter som ska hjälpa oss att hitta den rätta, fungerar sällan eftersom liknande intressen inte garanterar ett långt och lyckligt förhållande. Långt ifrån! Det handlar om att möta någon som har förmågan att kunna se sig själv i spegeln, och reflektera över det egna beteendet i tvåsamheten. Som kan respektera den andres känslor (även om vi inte alltid förstår dem) och löser konflikter på ett sätt som gör att tilliten inte får sig en knäck.

Om vi enbart går på sexuell attraktion, romantiska förväntningar och någon som ska fylla i våra känslomässiga luckor, blir vi förr eller senare besvikna. Vi blir mer och mer rastlösa. Eller avstängda.

Så hur gör vi för att träffa den rätte och få uppleva kärleken?

Det finns ingen brilliant trollformel, men några bitar är grundläggande:

– Attraktion (en gnista minst). Om den inte uppstått under de första åtta månaderna, är sannolikheten att den kommer senare väldigt liten.
– Personlig mognad: impulskontroll, förmågan att kunna ”bråka bra” för att lösa konflikter. Två som är öppna för att lära sig istället för att ständigt försöka vinna ”debatterna.”
– Liknande värderingar (inte detsamma som intressen).
– En person som respekterar dig för den du är och dina känslor; visar omtanke, medkänsla och manifesterar kärlek i handling. Kärlek är ett verb!
– Någon som är fri från skryt och extremromantiska (i ett tidigt skede) gester (kan vara varningstecken).
– Någon som respekterar sig själv och de egna gränserna.
– Som behandlar främlingar med värdighet.

Ingen är perfekt, men det finns de som är tillräckligt medvetna om sina ”konstigheter” (som vi alla har) och som är varsam med dina.

Det är en konst att kunna backa från den inre jakten kring att möta någon. Det är så lätt att ge råd till andra:

”Ta det lugnt! Han/hon kommer när tiden är mogen.”

Men när längtan inombords är stark och besvikelserna för många, är det någonting helt annat.

MEN det vi kan göra under tiden: är att se till att egenskaperna som vi söker i en annan lever i oss själva.

Michael Larsen – relationscoach

Konsten att möta rätt partner – webinar. Du är varmt välkommen söndagen den 6 augusti kl 20.00