Det finns ett ganska krasst uttryck som säger att män använder romantik för att få sex. Kvinnor sex för att få romantik (egentligen kärlek).

Som jag skrev häromdagen, så finns det tyvärr en hel del män (och kvinnor – även om inte i lika stor utsträckning) som inte har tillgång till sina emotionella hjärtan. Det sexuella blir bekräftelsearenan. Ett område som sårar alltför många på vägen.

En av de mest destruktiva krafterna är förmågan att stänga av, dehumanisera andra och oss själva. Sex som enbart används för att tillfredsställa egot. Jag ser en hel del porrskadade personer som fullständigt tappat orienteringen, eller aldrig haft någon. Sex där enbart nedre delen av kroppen är involverad.

Kvinnor i olika åldrar som blir förälskade i en man och som kämpar för att nå fram. Kanske ger han skenet av intresse för att bli sexuellt tillfredsställd, och använder sig då av romantik kortet. Det lovas en massa saker, vackra ord och komplimanger som ett längtande hjärta köper rakt av. Tänk vad ensamhet och längtan kan få oss att se det mesta i ett romantiskt vackert skimmer, trots varningssignalerna som den andra parten läcker ut åt alla håll och kanter.

Titta alltid på hur väl ord och handling passar med varandra. Lita på intuitionen!

Det viktigaste vi kan lära oss själva och våra barn, är självrespekten – jagstyrkan som gör att vi kan stå upprätt oavsett vad. Att kunna vara lika kärleksfull och omtänksam om sig själv som personen vi så gärna vill ha vid vår sida.

Jag pratar med kvinnan som gång på gång känner sig förnedrad av mannen hon träffar. Han som lovat henne att han kommer att lämna sambon inom kort (det som sagts i två år nu). Hon har övertygat sig själv om att om hon bara är tillräckligt kärleksfull, sexig, snygg i kroppen, ställer upp på hans fantasier etc. så kommer det en dag att bli de två.

Vet att när hon börjar se och känna sitt djupare värde och den genuina identiteten, så kommer hon inte längre att köpa hans förhalande och romantiska middagar.

Lägg handen mot bröstkorgen: känner du hjärtslagen? Kan du känna att du faktiskt förtjänar att få vara lycklig? Att få andas in och ut de sanna och sköna stunderna – utan bortförklaringar. Livet är alldeles för kort för någonting annat.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se