Jag vet att ett stort antal människor tänker: ”Hur ska jag göra för att det ska hålla mellan oss?”

Frågan i rubriken är i högsta grad berättigad eftersom så många av oss varit med om smärtsamma relationsavslut. Och att vi ser ett stort antal par i vår omgivning  bryta upp.

Först av allt: livet ger oss inga garantier! Det finns inga vattentäta skott och hundraprocentiga manualer när det kommer till att få parförhållanden att vara över tid. En av de stora anledningarna till detta är att vi förändras över tid. Alternativ stagnerar. Olika scenarion kan vara: en växer som person och den andre står kvar och är fullständigt nöjd med det som är. Eller två som växer åt helt olika riktningar. Två som stagnerat så att tristess dödar attraktionen och kärleken.

Istället för att lägga fokus på hur ni ska få det att hålla, är det bättre att fråga sig: ”Hur kan vi göra och vara som personer för att det ska kännas levande mellan oss?”

Jag kommer tillbaka till det gång efter gång i mina blogginlägg: människor lämnar oftast inte det som är levande och ger en hemmakänsla. Det ligger i vår natur att dras till och vilja stanna i det som ger leenden på insidan.

Det är så lätt att bli fartblind i vardagen. Det mesta blir praktiskt och vi slumrar till i en slags bedövande automatik, så att vi glömmer vad som gjorde att vi en gång drogs till varandra. Vi behöver stanna upp, ta några djupa andetag och fråga oss: ”Vilken är min roll i den här relationen? Vad är det för slags känslor som jag planterar i min partner? Tar jag hand om min egen person så att jag känner mig attraktiv inför mig själv, så att det finns någonting att ge? Är jag villig att ta emot?”

Tidigt i våra liv får vi lära oss hur vi ska skydda oss från att bli sårade eller t.o.m. kränkta. Murar byggs upp utan att vi ens är medvetna om det. I skolan och våra utbildningar får vi lära oss allt det som anses vara viktigt. Senare; vilket pensionssparande och fonder som gäller. Fast eller rörligt elpris? Vilka slags lån som är mest gynnsamma? Vi kör runt i bilar som ska skydda oss optimalt. Liksom försäkringar som ska kompensera för eventuella katastrofer.

Trots alla ”säkerhetsmekanismer” och bekvämligheter, har vårdcentralerna aldrig varit så fyllda med människor som lider av psykisk ohälsa. I nästan alla fall handlar det om trasiga relationer, brist på kärlek och ensamhet.

Vi behöver slå ned på tempot så att vi kan se utsikten.

Vi förbättrar förutsättningarna för att relationen ska kännas gott hela vägen in i den emotionella ryggraden när vi ger tillit, och berör fysiskt såväl som emotionellt/spirituellt.

Men hur ser det ut i praktiken?

  • Kyss varandra. Om det känns det helt fel; hur har det blivit så och vad tänker du göra åt det?
  • Se varandra genom att hålla ögonkontakt och lyssna till vad hon/han säger.
  • Bry dig om det som är viktigt för din partner. Orkar du inte engagera dig? Varför har du låtit det gå så långt?
  • Avslöja dig själv när du går till motattacker under konflikter. Försöker du ständigt vinna de verbala duellerna? Upphör med det eftersom det dödar attraktionen.
  • Berätta om dig själv. Vad du längtar efter, drömmar om, känslor av tillkortakommanden, minnen som ni har tillsammans och som du håller nära hjärtat…
  • Hur underlättar du livet för din partner? (Utan att kräva motprestation).
  • Jobba med dig själv så att du kan leva ett närvarande liv. Vad får dig att känna dig genuint levande?

När kärleken gör dig självutplånande – så förändrar du negativa relationsmönster – webinar tisdagen den 15/9 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach