Har ni en jämn och rättvis fördelning på arbetet i hemmet? Pratar du och ditt barns mamma/pappa, eller vem du än lever tillsammans med, respektfullt till varandra? Vad har ni för attityd och tonläge under en konflikt? Vilken syn har din partner på kvinnor/män och människor i allmänhet? Hur behandlar du dig själv? Din partner sig själv?

Om du är ensamstående: vilken är din inställning till kärleken? 

Barnen iakttar; medvetet eller omedvetet. Vi vet att det är så, men lätt att glömma.

En dag kommer din dotter och/eller son att växa upp till en kvinna/man och troligen vara en partner till någon. Hur kommer hon/han att vara i en nära relation? Vilken inställning och vanebeteende kommer hon/han att ha under samma tak med någon?

Servar du din dotter/son i sådan grad att hon/han en dag kommer att förvänta sig att en partner ska göra detsamma?

Gör inte sådant för ditt barn som hon/han kan göra för sig själv (dukar du t.ex. alltid fram frukosten för att underlätta?) – annars kommer en framtida partner med stor sannolikhet att få göra det åt henne/honom.

Lär ditt barn att möta och hantera motgångar, utan att någon alltid är där och ”städar upp”. Nyckeln är egenansvar: ”allt som jag gör eller inte gör får konsekvenser. Lär jag inte mig mina läxor så kommer jag inte att klara proven.”

Lär ditt barn förmågan till självreflektion: ”hur ser ett bra liv ut? Vad är omtanke om andra och mig själv? Hur påverkas människor av mitt beteende? Hur visar jag andra och mig själv respekt? Vad är vänskap?”

Ditt barn är inte universums centrum (även om hon/han är det för dig). Ett barn som inte får lära sig att de är en del av andra människors verklighet, kommer en dag att bli en fruktansvärt dålig partner.

När ditt barn får lära sig att kärlek är handling (göra mot andra vad de önskar att de ska göra mot dem), kommunicera vänligt och empatiskt, vara sanna och hitta ett syfte, kommer hon/han att ge och ta emot kärlek.

Lär ditt barn att ta initiativ; påbörja och avsluta saker även då de upplever motstånd. Marinera ditt barn i idén om att hon/han har större resurser inom sig än hon/han kan föreställa. Att fantasier och drömmar kan manifesteras i verkliga resultat.

Lär dig själv impulskontroll så att din dotter/son kan se upp till dig. Impulskontroll handlar inte om att trycka ner känslor, utan att reglera dem för att inte skada sig själv och andra.

Hur behandlar du och din partner varandra? Hur låter du dig behandlas? Hur behandlar du dig själv som ensamstående? Du är ditt barns lärare när det gäller kärlek och relationer. Lär den unga människan att gå om det saknas tillit och respekt i tvåsamheten.

Lär ditt barn att kunna sätta ord på sina känslor utan att slå på sig själv. Och att inte skylla på andra när det inte blir som hon/han hoppats på. Varenda steg räknas!

”Kamouflerad narcissism – hur du genomskådar & bemöter – webinar ikväll söndag den 6/9 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach