Min väns frus bortgång blev en fullständig ögonöppnare för mig. Hur ska jag leva mitt liv? Långsiktiga planer i all ära, men vi har ingen aning om vi kommer att få uppleva den framtid som vi är så inriktade på.

När jag ser vad människor är kapabla till att skriva i ett kommentarsfält på sociala (ibland borde det heta antisociala) medier, vad vi utsätter varandra för i nära relationer, och ser på tillståndet i världen, tänker jag att det är betydligt lättare att vara vass, hävda sin sanning på ett brutalt sätt eller ”my way or the highway”, och ta sig fram genom livet som en självisk bulldozer.

Vet du! Det krävs mod och en inre stryka för att inte ständigt låta ”lägre” impulser få styra en. När vi t.ex. blir upprörda på politiker är det lätt att häva ur sig ”sanningar” som är allt annat än smickrande. När vi blir besvikna och/eller arga på vår partner är det lätt att ta upp gamla saker, angripa karaktärsdrag i henne eller honom och med kroppsspråket visa förakt.

En av ”apokalypsens fyra ryttare” (det som bryter ner ett förhållande) som formulerats av den amerikanske psykologen John Gottman, är kritik förödande för den känslomässiga tilliten i tvåsamheten.

Sann styrka är att se ur en annan människas perspektiv, att känna in hur det är att vara hon eller han i den här stunden, och lyssna. Att bli irriterad, rädd, högljudd, härskandet etc. är den ”lätta” vägen. Att lyssna till och agera från sitt större jag, kräver mycket mer: empati, helikopterseende, impulskontroll och kärlek. Det är exemplen på sann styrka!

Vi kan vara sanna och kärleksfulla samtidigt! Dina och mina timmar är på nedräkning min bloggvän, så frågan blir vad vi tänker lämna efter oss.

Skydda ditt barn mot narcissism – webinar ikväll söndag klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ denna länk för anmälan.

Behöver du/ni någon att prata med? Kontakta mig på 0761 81 48 88 eller maila på michael@separation.se så har du/ni en tid inom 24 timmar.

Michael Larsen – relationscoach