fyrNågot av det mest katastrofala vi kan göra mot oss själva, är att leva som om vi knappt förtjänar och är värdiga det som är gott mot oss. Små subtila men ödesdigra meningar vi upprepat säger till oss själva:

”Om jag bara är tillräckligt snäll och smidig”

”Om jag bara gör allt rätt och är rätt kommer jag för alltid att vara älskad.”

Så vi gör allt för att undvika misstag, dölja dem för andra och förhandlar bort jagvärdet.

Allt har sin grund i skam – att inte vara tillräcklig. Så här formulerar Brene Brown det:

”Shame is the intensely painful feeling that we are unworthy of love and belonging.”

Läkningen börjar med att se, känna och uppleva utsattheten/sårbarheten i sin fulla kraft utan att backa, och börja se på sig själv med empatiska ögon. Samtala med dem som förstår – kärleks/kraftulla speglar. Bemöt dig själv som du skulle behandla ett mobbat barn på en skolgård.

När vi börja agera/leva utifrån vår fulla värdighet, att vi förtjänar respekt och kärlek, kommer vi aldrig mer att vända oss om och be om uppmärksamhet från de som inte bryr sig med hjärtat. Det skulle vara som att bryta mot en naturlag – det går bara inte!

Du kommer att känna en intensitet av styrka i ryggraden (även om alla tvekar och tvivlar emellanåt – välkommen till att vara människa!) som gör att du alltid står upprätt innanför din integritetscirkel.

Hitta ett projekt, arbete, sammanhang och livssyfte (jag vet – kan ta tid och vara frustrerande att inte veta, men ge aldrig upp) där du tydligt känner riktning, mening och kraft. Vad du än sysslar med – gör det med din fulla närvaro och energi!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare