sommar

Vi formas som människor under vår barndom, uppväxt och tonår, för att sedan vara relativt färdiga i våra psykologiska konturer. Vårt sätt att relatera designas tidigt för att sedan följa med genom livet.

Skulle vilja stretcha på tankegången: tänk om världen vi lever i har börjat förändra och skulptera oss betydligt högre upp i åren. Kanske är det så att de psykologiska teorierna inte hänger med det extrema tempot och förändringarna. Det som var grundteorin för 15 år sedan kanske inte längre är det?

Är relationer en konsumtionsvara med allt kortare livscykler? Har vi blivit RELATIONSRASTLÖSA? Ständigt ängsliga om vi är på rätt plats i livet. Är det svårare för oss att känna tillit till att personen bredvid står kvar? Att kärleken kan bära hela vägen?

Under en dag bombarderas vi med intryck som vi kämpar med att förhålla oss till: rapporteringar i datasystem, synkade kalendrar som genom ”molnet” når alla våra enheter. Dejtingsajter för personer som är i relationer men som ”behöver” lite äventyr i vardagstristessen. Vi kan stå i cirkel med andra för att skrika oss fria från stress och ångest. Alternativen och flimret är oändligt.

Vänner och bekanta berättar att romantiken som verkade vara superstabil nu är över. Vad gör de havererade förhållandena med dig och mig? Inputen.

Mot slutet av löprundan stannar jag till vid lavendeln som står tätt, tätt nära varandra i iskylan och drar handen igenom. Det doftar lugn och jag känner liv hela vägen. Det är de här ögonblicken som betyder något.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare