”Han lyssnar inte på mig och ser inte mina behov. Hon är aldrig nöjd, oavsett vad jag gör. Kvinnor är komplicerade. Män skall alltid komma med en massa lösningar.”

Kan du känna igen något av detta? När vi är frustrerade på vår partner ligger generaliseringarna nära till hands. Problemet med detta är vi säljer ut och förlorar vår personliga makt.

Anklagelser har aldrig förändrat en människa, vilket klok kommunikation däremot gjort. Är det lätt att kommunicera klokt och smidigt? Nej, det kan vara det absolut svåraste som finns. Särskilt när känslotemperaturen är hög. Vi faller in i gamla automatiska program, där känslan av vanmakt lockar fram våra sämsta sidor.

Den kroniska känslan av vanmakt i ett förhållande är en garanterad kärleksdödare.

Vi kan inte förändra en annan människa. Det kan endast personen i fråga själv göra, MEN det vi kan göra, är hjälpa till att förändra förutsättningarna för att en partner skall bli mer medveten.

Jag vet hur lätt det är för mig att sitta här med en kopp kaffe en lugn morgon framför datorn och säga: ”Kommunicera klokt.” Det blir nästan som en flirt med det patetiska. Därför skall jag formulera det kort, utan en massa ”steg för bättre kommunikation” etc.

Istället för att säga: ”Du är så… Du lyssnar aldrig… Du bara klagar…” Säg: ”När du gör och pratar så med mig, blir jag ledsen arg och frustrerad (eller vad du nu känner). Tala om VAD du känner och vad din partners sätt gör med dig. Utan att anklaga (en utmaning va?).

Om personen du lever med trots dina försök till klok kommunikation inte lyssnar och fortsätter i gamla negativa spår, bör du fråga dig själv varför du väljer att stanna kvar i relationen.

Du behöver inte förändra dig för att passa in och vara andra till lags, utan för att du genom egen insikt upptäcker att det får dig att må bättre och ger ett mer meningsfullt och lyckligt liv.

Vad kan du bli bättre på när det gäller kommunikationen med andra?

Michael Larsen – livscoach