kärlek, relationer

När vi utsätts för sådant som har till syfte att försvaga oss, händer ofta exakt det maktutövaren är ute efter: vi börjar tänka förminskande tankar om oss själva – ”han/hon har kanske rätt? Är nog inte en så bra förälder som jag trodde. Såsom han tittade på mig, måste det vara något fel på min kropp.” Energiläckaget blir totalt.

Maktpersonen lever nästan alltid i förnekelse. De anser sig bara vara ”ärliga” och ”tydliga.” Ofta agerar de så övertygande att det inte går annat än att tro dem. Den sociala kompetensen och förmågan att strö smicker omkring sig gör dem ofta respekterade (på ett ytligt plan). Upphöjande av det egna namnet är deras primära ledstjärna och de vill bara vårt ”bästa.”

Frågade under min utbildning en av lärarna hur man känner igen en psykopat, eller en person med psykopatiska drag. Hon svarade på sin otroligt vackra engelska: ”du känner det efteråt; trött och dränerad. Kanske t.o.m. smickrad, men att det är något som inte stämmer (går inte alltid sätta fingret på vad). Inte ovanligt att man känner sig skyldig och värdelös. En soppa av motsägelser.” (Obs! Alla som kör med maktutövande är inte nödvändigtvis psykopater).

VAD ÄR DET SOM STÅR PÅ SPEL? Vad är insatsen och hur hög är den? Vad riskerar vi att förlora när vi har med dessa personligheter att göra?

Jo, vårt självförtroende/känsla, integritet, tanken om att vara en ok person (och mer därtill), viljan till att veta vad vi innerst inne vill, närvaron som förälder, respekten för oss själv och livsglädjen.

Fråga igen:

Vad är priset jag betalar för att ha en maktspelare i min närhet? Vad kan jag göra för att skydda mig? Om du är förälder så ställ frågan: vad är det jag vill att mitt barn skall se när hon eller han tittar på mig?

DU ÄR INTE NÅGONS BEDÖMNING AV DIG. DU ÄR OÄNDLIGT MYCKET MER ÄN SÅ.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare