relationer

Först av allt:

Vilken enorm repsons det blivit på rubrikerna om maktspelet. Många som känner igen sig, vilket är sorgligt. Kommer skriva mer om detta längre fram. Det är min erfarenhet att maktspel och härskartekniker har sina rötter i rädslan för en avgrundsdjup maktlöshet. Att vara helt utelämnad åt kontrollöshet kan väcka allt annat än smickrande sidor hos människor.

Under stress och press kan vi göra allt för att skapa illusionen av full koll. Allt för att maskera sorg och trasighet i bröstkorgen. Första steget mot frihet är att orka se och stå ut med icke kontroll – här inne.

Om hela relationer:

Det skall ge en skön känsla av att komma hem. Håller med mig själv om det där till 100 %. I mitt arbete ser jag motsatsen: avstånd, ensamhet, frustration, självanklagelser, men också längtan efter något betydligt mer.

När vi tvivlar på om vi är i rätt förhållande eller inte tänker jag så här:

Vad är den djupare upplevelsen i kroppen? Inte som en tillfällig känsla, utan över tid. Hur är det att vara jag med honom/henne? Vem blir jag i tvåsamheten?

Skall utlandsresan som du länge sparat till, vara äventyrlig, avstressande och innehålla nya behagliga upptäckter? Ett ställe att hämta kraft på. Eller ett taskigt beläget hotell med undermålig service? Livsfarliga eluttag på rummet? Katastrofmat med allt vad det innebär? En desperat kamp för att hitta små, små ljuspunkter i det som från början var en efterlängtad dröm?

Hur vill du att din relationsresa skall se ut?

Det finns inget bättre än att sjunka ned i en skön soffa med någon vi tycker om. Upplevelsen av att tillsamman stanna tiden. Andetag som är i takt. Det är inte att överromantisera och vara naiv, utan det som gör livet till någonting välkomnande. Vi behöver hjälpa varandra att lägga upp för friläge.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare