Föreställ dig det som du tror är en fantastiskt vackert designad bil. Spegelblank kaross i en av de mest magiska färger du skådat. Du ser skönhet och frihet, men det finns ett problem med den här ”bilen”: det saknas motor!

Människor kan vara likt bilen: enastående utsida men utan själ. Ingen förmåga till självrannsakan. Charm och ett attraktivt yttre, ja men i övrigt känner du dig som partner emotionellt exploaterad. Fast inte i början av förhållandet förstås! Då var det din tvillingsjäl som du mött.

Det är inte alls ovanligt att den narcissistiska kvinnan eller mannen och medföräldern till ditt barn, lyckas vinna förtroende hos dagis/skolpersonal och sociala myndigheter. De är skickliga på att gå under radarn helt enkelt. Du vet eftersom du har varit med om det.

Hon eller han kan ha ett yrke som imponerar eller får andra att känna: ”det här är en person med koll”, och så missar de det som du är alltför bekant med. Du har varit om och är kanske fortfarande utsatt för den ytterst effektiva härskartekniken ”gaslighting” (gasljus), vars syfte är att få dig tvivla på dig själv och din verklighetsuppfattning.

N-personen kan säga: ”snälla du! Det har jag aldrig sagt! Minns du inte att vi bestämde på fredag?”

”Barnen är så fruktansvärt trötta på din ständiga nedstämdhet. Det är bättre att de är hos mig tills du kommit på fötter.”

Vi människor påverkas enormt starkt av våra nära relationer och hur omgivningen bemöter oss. Förhållandet med en narcissist är alltid toxiskt! Både under tiden och efter det att relationen tagit slut (om du orkat lämna).

Vi dräneras på fokus, handlingskraft och skärpa. Jag säger det igen: det är toxiskt att ha en n-person i sin närhet!

Narcissister är inte alltid lätta att upptäcka, inte ens för det tränade ögat och sinnet. Det behövs oftast tid för att upptäcka läckaget som dessa personligheter har inom sig. Och om det är något som du har på din sida, så är det just tiden då hon eller han haft många tillfällen till att kliva ut ur den sociala kamouflagedräkten och visa hur det egentligen ligger till.

Det sker oftast då ingen annan hör eller ser. I hemmet eller som några meningar vid sidan om de andra under festen: ”som du ser ut! Om du bara visste vad de andra egentligen tycker om dig.” Tänk att få höra dessa ord från någon som du älskar (eller tror att du gör)!

Precis som du tvivlar på henne eller honom, men ofta backar och vänder det mot dig själv: ”det är nog jag som är alldeles för dömande och inte förstår hur fin hon/han egentligen är. Jag borde vara tacksam för allt som X har gjort för mig”, så gör andra människor liknande då de möter henne/honom. De får en intuitiv känsla av att det är någonting som inte stämmer, men lägger snart undan tanken p.g.a. oviljan att vara intolerant och oförstående.

Om du har barn tillsammans med en narcissistisk personlighet så finns det sätt att kommunicera på, och som är till din fördel. Jag påstår inte för en sekund att kommunikationen med n-personer är lätt, men det finns sätt att navigera sig fram på. Det går att läka! Det går att stärka barnen. Detta kommer jag bl.a. att prata om ikväll.

Ikväll söndag 28/3 klockan 21.00 håller jag webinariet ”Att ha barn tillsammans med en narcissist” del 1. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach