Mannen har just blivit lämnad av sin fru. Två barn tillsammans och ett stort fint hus. Han blickar inåt i sig själv och ser missarna har gjorde längs med relationsvägen. Att anklaga henne kommer inte att hjälpa ett dugg.

Nu kommer någonting som vissa skulle kalla självutplånande, eller:

”Ja, om man har de ekonomiska resurserna så….”

Han vet att hans f.d. och barnens mamma inte kommer att ha råd att bo kvar i huset på egen hand. Han vet också att barnen kommer att tvingas byta skola om de säljer. Hon är väldigt fäst vid boendet så han bestämmer sig för att lämna över allting till henne. Hon får helt enkelt hans del av huset, vilket betyder att han börjar från noll.

Han känner att han har kapaciteten inombords att återhämta sig igen. Han är till sin läggning extremt optimistisk, kreativ och har en plan för sin framtid. Egentligen är han förkrossad, men vägrar att låta bitterhet få krama livsnerven ur honom. Varifrån kan vi hitta en sådan styrka?

Vi människor är olika: en del krigar för varenda andel, medans andra ”dödar” med omtanke. Jag är inte ute efter att försköna och romantisera, bara återge berättelsen om en man som visade omtanke (som sagt, dårskap i vissas ögon) i stora mått.

Han reser bort en tid och samlar ihop krafterna. Sitter en tidig morgon på en varm sandstrand och läser orden:

“What we achieve inwardly will change outer reality.”― Plutarch

“Look well into thyself; there is a source of strength which will always spring up if thou wilt always look.”― Marcus Aurelius, Meditations

Om det är någonting som livet lärt mig, så är det att allting handlar om hur vi reser oss upp igen. Att inställningen är allt! Det är inte enkelt, men nödvändigt. Det som vi först uppfattar som en förlust, kan vara just det som öppnar dörrarna till nya möjligheter. Bara smaka på de tankarna en liten stund, även om du inte skulle hålla med. Denna inställning…

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se