Mannen berättar helt ogenerat för mig att han regelbundet är ute på dejtingsidor och söker kontakter, samtidigt som han lever i ett förhållande.

Han berättar: ”Det ger mig spänning! Vi har sedan länge ett ganska tråkigt förhållande. Jag vet att det är fel, men det här ger mig energi.”

Jag lyssnar till hans förklaringar och frågar: ”Vad skulle du säga om hon gjorde likadant? Om hon tyckte att du var frånvarande, tråkig och behövde tanka på energi genom äventyr?”

”Oacceptabelt!” blir hans snabba svar.

Vi har ett ansvar för att bidra med emotionella insättningar på våra relationskonton. När vi väljer att ha någon vid sidan av, gör vi alltför stora uttag gällande närvaron i förhållandet. På något plan känner partnern av att det är något som inte stämmer. Hon eller han försätter sig i energisparläge och kan upplevas som introvert och tråkig. Det handlar egentligen om överlevnad: därför att den andre inte är där! I relationen! Våra psyken skyddar sig alltid mot risken för att bli sårade.

Alla (nästan i alla fall) vill känna sig levande. Kontakt (en genuin sådan) och samhörighet med en partner är en av huvudingredienserna när det gäller att känna livslust. Vi är längtande varelser!

Vad gör du för att relationen ska innehålla glöd? Hur tar du hand om din egen person som så att du har något att ge till en annan? Är du i rätt sorts relation?

Jag ser dem som stannar därför att det är tryggt och praktiskt. Kanske i kombination för rädsla ensamhet, det okända och tanken: ”Tänk om jag inte kommer att kunna känna kärlek igen?”

Det finns en mening som är enkel, utan att vara klyschig: ”Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad.” Vi behöver ge oss tid att smaka på de orden. Hur praktiserar vi det?

Bekräfta din partner. Lyssna och respektera hennes/hans känslor. Om du inte är där – om hela ditt system säger nej till närhet med honom/henne: Varför stannar du? Vems tid stjäl du?

Kärleken är ett val i handling. De till synes små sakerna varje dag!

Michael Larsen – relationscoach

Att lämna en narcissist – webinar den 6/2 kl 20.00. Du är varmt välkommen!