”Om jag finns här för henne/honom och ger så mycket av min kärlek som det bara går…”

”Kom på att jag egentligen aldrig frågat: vad vill jag? Vilka är mina behov? Allt har handlat om vad min partner behöver.”

”Jag har aldrig fått lära mig att bli uppmärksammad för den jag är, utan för vilken hjälpsam flicka jag var.…”

Troligen lades grunden väldigt tidigt i livet; kanske föräldrar som led av psykisk ohälsa, missbruk, syskon med särskilda behov, en tystnadens familjekultur där vi försökte balansera den ansträngda atmosfären genom att vara snälla och omtänksamma mot de andra: ”om jag visar mina allra bästa sidor så kommer vi att ha det bra.”

Vi träffar kvinnan eller mannen i vuxen ålder som inte har koll på sig själv och sitt liv i allmänhet, så vi går per automatik in i rollen som projektledare, omhändertagare, terapeut och inspiratör (konstanta peptalk till den som kanske lider av depression eller som kämpar med missbruk).

För kärleken handlar väl om att ge (och kanske t.o.m. offra)?

Ja, kärleken består utav givande och att offra vissa egobitar av oss själva. Men inte på bekostnad av integritet, känslomässiga, fysiska behov och lycka.

Om våra personligheter har en konstitution av emotionell finstämdhet, lyhördhet, omtänksamhet i kombination med starkt obehag/rädsla/panik inför separation, ligger medberoendet oerhört nära. Vi anpassar oss och ger i hopp om att kärleken ”ska övervinna allt”. 

Problemet med medberoendets anatomi, är att den övervinner oss och vår hälsa, drömmar, mål, djupare behov, vilja etc. Vi offrar vår tid och i många fall tycker vi att det är en självklarhet, eftersom ”det är ju så ett förhållande är”. Vi fick som sagt lära oss tidigt!

Medberoende är inte en psykisk störning eller diagnos, utan någonting som vi utvecklar över tid beroende på vår uppväxtmiljö och psykologiska/personliga uppbyggnad som individ. 

Det går att leva genom egen vilja, vara lyhörd inför sig själv och andra. Vi kommer att överleva känslomässigt om en relation tar slut.

Om du vet med dig att du bär på ”medberoendegenen”, så lägg fem minuter om dagen under fjorton dagar på att sitta ner vid en fast tidpunkt varje dag och reflektera:

  • Vad vill jag?
  • Vad är integritet i handling?
  • Vad kommer att hända om jag upphör med att ständigt röja upp efter henne/honom?
  • Hur ser ett hälsosamt liv ut och vad är lycka?

På lördag den 2/5 kommer jag att hålla webinariet ”medberoende & konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen”. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach