I kärlekens namn kan vi göra det enastående och det självdegraderande! Vi blir en bästa version av oss själva. Eller en karikatyr! Vi agerar från en omtänksam plats inombords, eller reagerar i impulsiv desperation. Jag har upplevt båda lägena!

Längtan, ensamhet, förtvivlan och kraftigt nedsatt impulskontroll kan få oss till att göra de mest tokiga saker. Vi skickar meddelande med kärleksförklaringar till personen som gått åt ett annat håll, och kanske t.o.m. träffat en annan.

Från den uppmärksamhetsbedjande platsen i vårt inre, är det lätt att förlora sin klarsynthet och sig själv. Känslor som invaderar oss och vi resonerar med oss själva: ”om jag bara berättar hur mycket jag älskar henne/honom…”

Det tog tid för mig att förstå i hela mitt emotionella system, att kärlek är ingenting vi ska försöka sälja in till någon. När vi gör det och blir avvisade (vilket vi nästan alltid blir när vi tigger bekräftelse) upphör vi med att känna tillit till vårt eget jag. Vi ber om positiv respons så att vårt självvärde ska höjas!

När vi säger till den som bemöter oss svalt: ”men jag älskar ju dig!” så är det våra egna behov som det handlar om. Vi vill inget hellre än att vi ska få lindring i vårt uttryck, genom ett rött hjärta tillbaka, eller vad det nu är…

Varken du eller jag skulle skicka ett mail eller ett brev, om vi visste att det inte skulle delas ut, nå mottagaren. Övertalningsförsök och vackra ord till den som inte vill, kommer inte och har aldrig skapat attraktion. Det är lätt att bygga hela sitt mående kring en annan människa; men så dränerande!

Härda ut abstinensen i några dagar eller veckor (ja, det låter krasst. Och är krasst!) och så kommer du gradvis att börja känna ryggstödet. Följ inte alltid känslan – den kan få oss att falla alldeles för hårt.

I smärtan har vi ett ypperligt tillfälle att bättre lära känna oss själva. Jag är väl medveten om att när vi är mitt uppe i smärtan, kan det låta klyschig, men jag vet att livet har potentialen att slipa fram ett gnistrande du. Det blir bättre!

Motgångar, kris, förlust och att orka – webinar den 16/6 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach