Skolavslutning och sommarlov! Varannan vecka och ensamstående förälder.

Minns när jag stod på skolgården bland andra föräldrar och barn, såg mina döttrar i sina vackra klänningar och tänkte: ”hur ska jag kunna räcka till? Vad ska jag göra för dem då de är hos mig? Hur kan jag ge dem de magiska sommarlov som jag hade? Måste visa dem att allt är ok med mig…”

Skuldkänslor över att förhållandet med barnens mamma/pappa inte höll, upplevelsen av otillräcklighet och stressen kring allt det praktiska. Den fullständiga kontrasten mellan att ha barnen hos sig, och tystnaden när de åker till medföräldern, kan vara fullständigt förlamande.

Så många känslor som rör sig inom oss när sommarlovet står precis vid ingången. Vi ser förhållanden/familjer som är intakta, bilder på sociala medier från olika resmål, och så påminns vi kanske om att vi själva inte har möjligheten. Det kan vara fruktansvärt smärtsamt!

Så mycket förväntningar! Vi vet att tiden går och vi vill ge de unga outplånliga enastående minnen. Många av oss minns vad vi själva kände som barn: euforin över schemalösa dagar med lek och äventyr.

Jag lärde mig att göra mat och utflyktsplanering inför flera av veckans dagar, för att inte behöva stå där med paniken. Vi fikade, åkte till havet, såg film, hälsade på familj och vänner, lagade mat tillsammans…Närvaron med mina döttrar blev viktigare än någonting annat! Så småningom kunde jag hantera duktighets och prestationsstressen (även om den antagligen alltid kommer att finnas där i föräldrarhjärtat).

Hitta oaserna tillsammans med de som kommer från dig och jämför dig inte med andra (lätt att göra men samtidigt meningslöst).

Om du är nyskild/separerad och känner den där klumpen i bröstkorgen under skolavslutningen: det är normalt och i högsta grad mänskligt! Vill inte låta förutsägbar, men det blir lättare. Det kommer nya leenden och skratt igen. Det är kärleken som räknas, inte vem som är mest lyckad. Du är ditt barns klippa (även om du känner dig emotionellt sårbar).

Tankar mina kära bloggvänner?

Kärleks och bekräftelseberoende – webinar torsdagen den 13/6 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach