”Jag gör det imorgon.”

”Jag har kontrollen! Man måste ju få njuta av livet.”

”Innerst inne så älskar han mig. Han har en massa känslomässiga sår från sitt förra förhållande.”

Det sker diskret och lågmält; bortförklaringarna och rationaliseringarna som vi använder dagligen. Vi står inte ut med smärtan att se verkligheten som den är, utan skapar små vackra berättelser i tankarna. Eller så förfular vi!

Uppskjutandeinställningen: ”när den rätta känslan finns där kommer jag att göra det! Behöver bara stärka mitt självförtroende först.”

Självförtroende är ingenting som man kan resonera sig fram till, utan kommer genom våra dagliga handlingar. Vi kan gå i terapi under flera år och prata om hur vi sitter fast, vända på varenda sten från det förflutna, få med oss en massa övningar och verktyg. Men om vi inte praktiserar sådant som ger oss anledning till ett ökat självförtroende, kommer skammen av misslyckande att låsa oss i sitt grepp.

Skuld och skam kan vara någonting oerhört konstruktivt, om vi lyssnar till budskapet. När vi förminskar oss själva, anklagar vårt jag för det som vi en gång gjorde eller inte gjorde, och fortsätter i samma spår. Samma beteende månad efter månad! Skammen som försöker säga: ”du lever inte ett liv som du är ämnad för.

Skammen vi känner då vi inte lever på ett sätt som representerar vår autentiska jag.

Skam kan sitta djupt inpräntat från vår uppväxt. Den avgrundsdjupa känslan: ”jag gjorde fel! Jag var fel!” Och så integrerar vi budskapet djupt inombords och längs med vår livsväg, självsaboterar vi ständigt.

”Jag är fel och förtjänar därför inte!”

Förbaskade destruktiva inre röst!

Den gamla skammen gör ont och är fruktansvärt destruktiv. Den nyare skammen säger: ”du gör fel som säger till dig själv att du är fel! Hitta och gör det som skänker mening och syfte i ditt hjärta!”

Gör det som du har sagt att du ska göra och släpp inte in vargarna (destruktiva handlingar) bland fåren (det äkta och sårbara inom dig). Du äts upp av den malande känslan av att göra fel mot dig själv.

Det går att bryta mönster! Gör någonting idag, som du kan känna dig stolt över, hur till synes litet det än är. Små goda gärningar smittar! 

Bryt dina destruktiva vanor och beteenden – webinar måndagen den 4/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för amälan.

Michael Thor-Larsen -relationscoach