Dante Alighieri skrev: ”vägen till helvetet är kantad av goda intentioner.”

Föreställ dig följande scenario som jag alltför ofta får höra: ”min dotter får panik varje gång ska till sin pappa!”

”Min dotter och son känner sig så fruktansvärt manipulerade av sin mamma, men det vågar inte säga någonting till henne. De vet att hon inte kommer att lyssna eller förstå.”

”Myndigheterna köpte hennes/hans historia rakt av då hon/han ger ett så oerhört empatiskt och sympatiskt intryck. Hon/han vet exakt vad skolan, socialen, advokater, domare och nämndemän etc. vill höra. Även de klokaste personerna lyckas hon/han manipulera.”

Det är skillnad på sanning och verklighet! Sanningen är att rättvisa ska råda. Att människor ska behandla varandra med värdighet. Att barn ska skyddas!

Verkligheten är att det finns människor med ”vackra” fasader och gråzoner där beslutsfattare fastnar i labyrinter. Verkligheten är att det finns barn som lider. Och att det finns goda intentioner!

Det finns för lite kunskap och djupare förståelse om vad t.ex. narcissistiska drag eller narcissistisk personlighetsstörning är för något.

Barn är oftast väldigt finstämda instrument som vet när någonting är fel. De känner när deras mamma eller pappa är utsatta för emotionellt förtryck. De unga människorna har sett och ser vad som sker utanför ett samarbetssamtal, där det sägs ”fina” och ”kloka” saker.

Barn försöker överleva psykologiskt genom att vara lojala, inte säga vad de innerst inne känner, hålla tillbaka, väga sina ord och vara ”duktiga”.

Myndigheter är också människor. Tänk bara tillbaka på hur du en gång charmades av den karismatiska kvinnan/mannen. Vältaligheten, inkännandet, värmen, empatin och vackra idéerna. Så är det ofta när vi möter en narcissist! I början!

Men du och ditt barn har sett betydligt mer av henne/honom! Ni har sett och hört vad som kommer till uttryck när ”kameran” stängs av. När det inte längre är viktigt för n-personen att upprätthålla bilden av perfektion.

Önskar att jag kunde göra mer för alla er som kämpar och körs över, så under tiden skriver och utbildar jag i ämnet. Vill att du ska känna att du inte är ensam. Mina tankar till dig/er!

”Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar onsdagen den 3/2 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach