Det kan vara i ett förhållande, från en f.d. partner, bekant, arbetskollega etc. Känslan av att du inte är tillräcklig, inkompetent eller t.o.m. värdelös. Du vet inte alltid riktigt hur det gick till men plötsligt känner du dig maktlös och försvagad. En direkt eller diffus upplevelse av impotens kring den egna personen. Ett gigantiskt bagage av skuld. Skall du verkligen behöva bära det?

Det kan ske rakt på: hårda ord, hot och förolämpningar, eller mer subtilt och raffinerat. Sms du inte får svar på (tystnad är en del i maktspelet), eller ifrågasättande kommentarer för att nagga ditt självförtroende: ”tror du verkligen att du klarar det? Du ser trött ut. Vi är flera som tänker samma sak. Jag vet mer om dig än du kan ana.” Eller pendlande mellan ”jag älskar dig” och det hotfulla gesterna/orden.

Kreativiteten och varianterna hos härskaren när det gäller att sätta dig på plats är oändliga. Målet är alltid detsamma – du skall börja tvivla på dig själv så att maktutövaren får som han/hon vill. Skuld, värdelöshet, total osäkerhet och en utslagen mental gps skall bo i dig. Rädsla är vapnet. Se igenom det! Nu!

Vaccinera dig mot maktspelet:

  • Bygg en stark JAG känsla genom att börja tycka om dina vanor och beslut. Vem har rätten att sätta standarden för ditt liv?
  • Ha rätt människor omkring, dvs. sådana som inte värderar och bedömer, utan tycker om dig för den du är.
  • Ifrågasätt: stämmer verkligen det jag hör här eller är det försök till att så tvivel? Du är experten på ditt liv. Ingen annan.
  • Ha bilden av ett emotionellt/mentalt ozonlager som omsluter och skyddar din kropp/sinne mot ”negativ strålning” från andra: ”på den här platsen är jag säker. Detta är mitt heliga rum.”
  • Gå inte i försvar: maktpersonligheter vill att du skall hamna i försvarsställning eftersom de vet att det har en försvagande inverkan.
  • Håll ögonkontakt och en upprätt kroppshållning. Det kan vara tufft, men ”hold your ground.” Den stärkande känslan kommer senare.

Så lämnar du en narcissist – webinar den 28/10. 

Föreläsning Live – En Levande Kärleksrelation. För stad och datum följ länken.

Michael Larsen – relationscoach