”För varje gång som jag ger efter för hans tjatsex, så tappar jag ytterligare lite respekt. Även den för mig själv! Vet att när mina ögon inte längre ser det jag vill se, är allt över mellan oss.”

Kvinnan berättar att hon förändrats och växt som person. Att hennes syn på omvärlden och sig själv genomgått ett par förvandlingar de senaste åren. Mannen som hon blev tillsammans med för elva år sedan, har gradvis blivit en allt större främling.

”Jag har kämpat emot det här länge. Blev livrädd första gången då tanken kom upp för två år sedan. Den att vi kanske inte passade ihop. Ett krig har pågått inombords.”

När två personer i förhållandet är på helt olika emotionella platser – en som är nöjd med allt som det är, och en som vill och längtar efter någonting oändligt mycket mer, har vi en ”code red”. Här gäller det att se, lyssna och vilja i tid.

Tecken som visar på att er relation mår bra:

  • Ni skrattar tillsammans. Det vilar en otvivelaktig lättsamhet mellan er. Det tar inte, utan ger energi att vara i den andres sällskap.
  • Längtan och lusten efter sexuell närhet är ömsesidig. I ett förhållande som har ett friskt känslomässigt blodtryck, är sex en naturligt skön konsekvens av helheten. Inte något som utövas för att vara snäll, hålla bråk och diskussioner borta.
  • Kommunikationen andas välvilja och: ”jag ser dina behov utan att du ständigt måste proklamera dem högt.” Maktkamp förekommer inte. Ni pratar med varandra på riktigt.
  • Du är stolt över personen vid din sida. Behöver jag säga mer?
  • Ni kan prata om sådant som oroar, utan rädsla för att bli värderade eller dömda. Du vet att er relationsbyggnad har flera bärande balkar.
  • Transparens är någonting lika naturligt som att äta och sova. Facebook och andra sociala medier är allt annat än raggnings/bekräftelsearenor.
  • Du tycker om den du är i tvåsamheten. Du känner dig attraktiv och har ett relationssjälvförtroende som pulserar skönt i magen.
  • Du känner dig bekräftad: fysiskt, emotionellt och mentalt. En djup känsla av att vara hemma bor i ditt hjärta. Du lever den bästa versionen av du.

Hur är du när du mår som bäst? Vilka slags tankar tar utrymme? På en skala mellan 0 – 10 (där noll är botten och tio fantastiskt) – hur är er relationstemperatur? Vad behöver ske för att ni ska kunna hitta tillbaka till varandra?

Del 2 ”Att ha barn tillsammans med en narcissist” – webinar (du kan med fördel vara med även om du missade del 1) söndagen den 12 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach