Jag minns tillbaka för många år sedan då jag var på mitt inledande utbildningstillfälle i psykosyntes. Inför trettio personer skulle var och en av oss besvara frågan ”vem är jag?” Jag minns inte exakt vad jag svarade men jag minns att de fem minuterna var några av de mest avklädda i mitt liv. Trehundra sekunder som för alltid etsade sig fast i mitt inre.

Just nu befinner jag mig på landet för att skriva. Det ”enda” som jag gör om dagarna är att skriva, samtala med klienter och träna. Plockande, fixande, köra hit och dit, är för tillfället fullständigt lagt åt sidan. Det som jag vill ha sagt, är att när bruset utanför oss inte kan skymma, kommer tankar och känslor upp till ytan. Det som vi i vanliga fall så effektiv lyckas hålla på avstånd, går inte längre att censurera. Med helikopterperspektiv kan vi se helheten och skärpan i horisonten.

Allt det där som jag har lagt energi på att dölja för andra och mig själv, klär av inpå skinnet. Orden kommer till mig: vännen kommer inte alltid i den skepnad som vi förväntat oss. Det som du inledningsvis ser som emotionella fiender: nederlag, motgångar och förlust, bär på potentialen att leda dig till diamanterna i din egen bröstkorg.

En av många manliga klienter som jag pratar med säger: ”jag har egentligen aldrig vågat visa hela mig själv inför en kvinna, eftersom det sista jag vill är att framstå som svag. Har aldrig sagt till henne att jag inte kan och behöver hjälp. Jag varit i förhållanden som gett mig bekräftelse då det tagit slut: det inte är ok att visa sig sårbar. Och så fördjupas man ytterligare i sina destruktiva mönster.”

Vi stänger inne och går runt med rädslan för att en dag bli ”avslöjade.” Vi lägger enorma energiresurser på att vara självständiga, samlade, handlingskraftiga, och starka. Och samtidigt är vi inte hela oss själva!

När vi tar risken att öppna upp och berätta vad som finns här inne, utan en massa omskrivningar, analyserande, bortförklaringar och oro för hur det ska låta och tas emot, så vinner vi autentisk stryka. När vi upphör med att försöka kamouflera sårbarhet med känslor som t.ex. aggressivitet, kan vi hitta kärnan inombords som är fri från prestige, egofixering och rädsla för misslyckanden och avvisande.

Det är inte svaret på frågan ”vem är jag?” som är av vikt, utan det som vi kommer i kontakt med och som vilar bortom.

Del 2 – ”Att ha barn tillsammans med en narcissist” – del 2 (du kan även vara med om du missade del 1) – webinar söndagen den 12 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach