Mannen berättar hur styrande exet var. Hur hon inför andra kunde göra bort honom genom tillrättavisande och spydiga kommentarer. Hans upplevelse var att det aldrig gick att slappna av i hennes sällskap. Att driva företaget hemifrån var en omöjlighet eftersom känslan av att alltid tvingas vara ”rätt”, slukade energiresurserna. År av att inte ha kunnat vara sig själv. Här kan vi invända: ”men varför lämnade han inte tidigare?” Vi är människor är mer komplicerade än så.

Han hade nu träffat en ny kvinna som han var djupt förälskad i. Det fanns dock ett problem, och det var att delar av exet ”levde” genom honom. Mannen såg mönstret vilket var en bra början för att inte fastna i kopieringsträsket.

När vi levt nära en person under flera år knyts emotionella band som inte alltid är särskilt smickrande. Vi försöker kompensera och balansera genom att t.ex. vara extra lugna och omtänksamma om partnern har ett hetsigt temperament. Eller vara ”duktiga” för att slippa kritik.

Vi människor är överlevare och beredda att gå väldigt långt för husfridens skull och för att känna oss älskade. Dessa överlevnadsstrategier släpper inte omedelbart taget när vi separerat. Pendeln kan nu slå över åt motsatta hållet.

Det vi tyckte allra minst om i exet lever nu sitt eget liv genom oss själva i den nya relationen. Liksom det vi tidigare höll tillbaka i den egna personen. Din nya partner lever nu inte enbart med dig, utan även med exets skuggsidor. Ödmjukhet kan ha förvandlats till arrogans.

Här gäller att kunna sortera och bryta sig loss från omedvetna mönster. Just det att vi inte är medvetna, gör att många människor går från förhållande till förhållande. Du kan ju föreställa dig hur det ser ut när ett antal personer går runt med dessa emotionella ”virusprogram” inom sig.

Som jag så ofta återkommer till: vi behöver upptäcka och hämta in våra projektioner. Annars tar den nedåtgående relationsspiralen aldrig slut. Vi behöver städa vår insida från sådant som inte tjänar det bästa, så att vi kan börja leva från en skön plats.

Tankar min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Vill du prata med Michael – ring 0730 52 50 48