Dopamin, fenetylamin och oxytocin är några av de mest potenta livslustämnena som finns, och de får oss att känna oss odödliga i förälskelsen. Ett liv som tidigare kanske kändes lite för vardagligt, kan inom minuter förändras i grunden när du möter kvinnan eller mannen som säger orden som du så länge längtat efter att få höra. En blick, en hand som smeker din kind och ett rus av känslor som får framtiden att kännas hoppfull över alla gränser.

Attraktion och förälskelse är likt startraketen som lyfter oss utanför ”atmosfären” och gör oss ”tyngdlösa” – det mesta känns möjligt! Men efter ca sex till arton månader testas bärkraften – handlade det enbart om kärlekshormoner eller finns det förutsättningar för nästa fas? Kärlek! Är vi beredda att göra alla de små och stora handlingar som skapar trygghet och samhörighet? Kommer egot att kunna anpassa sig eller vill det ha nya kickar? Ny bekräftelse från någon som aldrig har sett dig förut? Någon som du kan känna dig intressant och spännande inför, då partnern nu till stor del har börjat lära känna dig?

Eller kampen för att nå fram till någon som inte är intresserad eller är kapabel till att älska. Det dränerande i att kommunicera: ”snälla älska mig!”

Att både kunna känna trygghet och hålla äventyrs/nyfikenhetskänslan vid liv i ett förhållande, är en förutsättning för ett levande förhållande. Om vi är helt fokuserade på trygghet eller enbart uppleva äventyr, uppstår en obalans som snart får förhållandet att gå mot sin förintelse.

Trygghet kan leda till tristess och äventyr till kroniska drama.

Bekräftelse och förälskelsejakt kan vara en form av självmedicinering hos den som har depressiva tendenser eller som lider av Peter Pan-syndromet (”jag vill aldrig bli stor! Med allt ansvar som det innebär).

Jag vill betona: att söka bekräftelse och ha en stark längtan efter kärlek i sitt liv, är något av det mänskligaste som finns. Det är i allra högsta grad normalt! Balans är A och O.

Hur går dina tankar min bloggvän?

Kärleks och bekräftelseberoende – webinar ikväll söndag klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach