Om det här inlägget skulle vara politiskt laddat eller handlade om träning, skulle det bli kommentarer från både kvinnor och män. Nu skriver jag inte om dessa ämnen så ca 95–100% av era ord formuleras av – kvinnor!

Så här tror jag att det ligger till: kvinnor är betydligt mer intresserade av att kommunicera tankar och känslor som rör kärlek och relationer. Många män är nöjda när det praktiska och sexuella fungerar i ett förhållande (jag sa många – inte alla).

Jag var själv en gång en av dem som tyckte att ”vi har det bra”, när hon gick och funderade på skilsmässa. Varningssignalerna fanns där, men jag tänkte: ”det är nog bara en svacka. Det har alla!” Och så körde jag på med livet. Gasen i botten utför relationsstupet!

Så lätt att glömma den livsavgörande samhörigheten i förhållandet när vardagen är fylld av praktiska måsten. När vi rör oss mellan jobb, barnens aktiviteter, ekonomi, renovering, fixande, görande…allt i en återkommande spiral. Så lätt att glömma partnern och sig själv. Att ta den andre och förhållandet för givet. Vi slutar att prata med varandra och nyheterna/artiklarna i mobilen/surfplattan får mer tid än den vi en gång sa var vårt livs kärlek.

Vad händer längs med vägen?

Närhetskänslor nöts ner och vi känner oss grå.

Tänk om vi var lika engagerade i relationen som i vad som står i flödet gällande t.ex. flyktingpolitik. Vi behöver inte vara långsiktigt närvarande när det gäller att ventilera en åsikt. Men kvinnan eller mannen vid vår sida behöver vår engagerande energiinsats – närvaro! Intresse, entusiasm, glöd…över tid.

Generellt sätt blir vi män mer angelägna att fördjupa oss i arbetet med oss själva och nära relationer när vi genomgår en livskris. Vi har inte längre något val än att förändras/utvecklas när allt vänts på kant. Vi behöver ställa oss själva frågor och några av dem kan vara:

Hur är jag som person så att hon eller han kan bli den bästa versionen av sig själv i mitt sällskap? Hur känns det för en annan människa att vara nära mig? Hur får jag henne/honom att känna sig attraktiv? Hur tar jag hand om min egen person?

Kärleks och bekräftelseberoende – webinar söndagen den 17/2 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoac