”Tidigare hade jag nolltolerans mot otrohet, men nu har jag tagit tillbaka honom. Igen!”

”Hon skapar konstant kaos och drama. Så mycket aggressivitet! Jag försöker hela tiden balansera och förklara för familj och vänner.”

”Jag misstänker att hon är narcissist, men tanken på att vara ensam efter alla år som singel skrämmer mig så fruktansvärt.”

Känslan av att ge, ge och ge, men aldrig få någonting tillbaka. Ett självförtroende som monteras ner dag för dag. Vi tänker: ”om jag bara ger lite till. Människor kan ju faktiskt förändras.”

Ja, partnern kan kanske förändras. Kanske! Eventuellt inleder han eller hon terapi och börjar se och förändra sitt beteendemönster. Kanske kommer transformeringen en dag. Men frågan är: tänk om det inte kommer att hända? Om historien fortsätter att upprepas och du tvingas kliva allt djupare ner i hjälparträsket?

Det behövs fler empatiska och medkännande människor i den här världen, men hjälpandet får aldrig vara på bekostnad av den egna integriteten och självvärdet.

Ja, självvärdet: respekten och den kärleksfulla omtanken kring vår egen person. Ska den behöva offras på omtankens altare därför att vi är rädda för att inte duga som kärlekspartner? Rädda för att bli lämnade och ersatta utav någon annan?

Kanske lärde vi oss tidigt i livet att sätta de egna behoven åt sidan för husfridens skull. Som barn blev vår identitet den ”snälla flickan/pojken” – en form av överlevnadsstrategi. En känslomässig kamouflagedräkt så att vi inte skulle berövas kärleken från en dysfunktionell förälder. Vi blev mästare på att hjälpa och ställa upp!

Men allt har sina gränser och en dag kanske vi upptäcker att vi är i medberoendets tjänst. Alla svek och besvikelser ser oss i ögonen och ropar: ”men ditt liv då!? Dina behov och din längtan!?”

Det är absolut nödvändigt att ta risken att börja sätta gränser och riskera att förhållandet tar slut. Att kliva ur rollen som ”tjänstekvinna/man” kan kännas fruktansvärt ovant och skrämmande, men vad är alternativet? Fler sömnlösa nätter med ångest i bröstkorgen?

Det bor en kraft och beslutsamhet inom dig som väntar på att upptäckas och användas. I slutet av ditt och mitt liv är det ingen som kommer att tacka oss för att vi diplomatiskt la vår egen lycka åt sidan p.g.a. någon annans trasighet.

Du är varmt välkommen på mitt webinar ikväll den 17/9 kl 20.00 – ”Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen.”

Michael Larsen – relationscoach