Kvinnan frågar mig: ”tror du att han är otrogen mot mig?”

Mitt svar blir: ”om det handlar om en narcissistisk personlighetsstörning kan du vara säker på att så är fallet.”

Inom en narcissist finns det stora svarta hål att fylla. Vi har alla tomrum som vi försöker fylla med mening, men i en narcissist handlar det om att till varje pris dölja den djupa känslan av värdelöshet, både inför andra, men framför allt inför sig själv. En grandios och bepansrad självbild som ofta förför omgivningen: ”vilken fantastiskt trevlig och karismatisk person!” Men dina vänner vet inte hur det är att leva med honom eller henne nära inpå!

Som empatiska och medkännande personer vill vi rädda den trasiga själen undan sitt eget mörker. Vi vill så gärna förstå och undsätta! För rakt igenom manipulativ kan väl ingen människa vara? Eller?

Vi gör misstaget att utgå från att alla människor någorlunda väl delar vår världsbild om att vilja väl. Svaret är att det inte är alla som delar dina värderingar! Din medkänsla och omtänksamhet. Det finns personligheter som får energi av att se dig tömmas på självförtroende och livsgnista. En narcissist vill inte ditt bästa!

För narcissisten är status allt! Strålkastarljuset som ska ”riktas mot mig” ger kvitto på den egna personens ”förträfflighet.” Du och jag är enbart schackpjäser som används för att upprätthålla den förhärligande självbilden. När vi inte längre fyller en funktion ersätts vi. Och det finns många i pipelinen som kan ta över när du inte längre behövs.

Sex är ett av alla de områden som n-personen använder för att tanka på egot. Och en person kan aldrig räcka till för att smickra och tillfredsställa den eviga hungern hos den som vill ha mer av allt. Sexuell bekräftelse och nya erövringar är deras sköld mot tristess (något de gör allt för att hålla på distans). Varför tror du att han/hon alltid tar med sig mobilen in i badrummet?

När uttråkade ser de till att slänga ut bekräftelsebeten som kittlar deras ständigt rastlösa sinnen. Du får aldrig någonsin ro! Du kan inte rädda n-personen genom din kärlek! Din tid är något av det mest dyrbara som finns. Det går att bryta sig loss och leva ett liv i trygghet och kärlek.

Så lämnar du en narcissist – webinar onsdagen den 20 september kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach