Känner de snabba andetagen och alerta tankarna i huvudet. Det gäller att vara uppmärksam på var jag sätter i fötterna och inte slappna av alltför mycket. Nej det är inte en trialton tävling jag är med i, utan ett förhållande.

Plötsligt inser jag att det är så det känns i den här relationen: konstant fart framåt, nya ”projekt” som avlöser varandra: ”go, go, go…!” Stannar jag till förlorar jag henne. Det är först nu jag inser att jag är tillsammans med en extrem typ A personlighet. Hennes jaktkänslor har blivit till mina.

Egentligen är det inget mystiskt och konstigt: när vi levt med någon en tid blir gränserna mellan det egna jaget och den andres inte lika tydliga. Det kan liknas med när vi bakar en kladdkaka: de olika ingredienserna rörs ned i en skål – våra känsloingredienser blandas samman med partnerns.

Det finns ofta svar och vägvisare på hur våra förhållanden kommer se ut redan från början. Låt mig ge ett exempel: frågade kvinnan under de första dagarna då vi träffades om vad hon tyckte var attraktivt hos en man. Svaret blev: ”jag attraheras av framgångsrika män.” Minns min första impulsiva tanke: ”här gäller det att aldrig ha någon svacka.” Det var så trialtonracet började. Jag lyssnade inte tillräckligt på mig själv.

IMG_5127

 

 

 

 

 

 

 

 

Det handlar inte om att lägga skulden på någon annan eller sig själv – att någon gjort fel, utan börja ställa sig själv rätt frågor:

–       Var går mina gränser och vad kan leda att jag förlorar mig själv?

–       Vad är det egentligen jag söker hos en annan människa och i ett förhållande?

–       Lyssnar jag på signaler i tid?

–       Vilka kvalitéer/egenskaper uppskattar jag mest hos en partner?

Vi skall inte behöva bevisa någonting i förhållanden – det är inga anställningsintervjuer. Det handlar om att kunna leva fullt ut genom sitt autentiska jag och möta utmaningarna tillsammans när de kommer.

Michael Larsen – livscoach