Minns tillbaka när jag gjorde min militärtjänst; vi var fem unga män som tillsammans stod och bar en stor trästock på obestämd tid. Det var kvavt i luften och minuter blev till timmar. Emellanåt slog uppgivenhet och irritation på, men vi peppade varandra med upplyftande kommentarer. Men en i gruppen försökte hela tiden få oss andra att bära hans del. Han tyckte så klart också att det här var fruktansvärt påfrestande och till synes ”meningslöst”, men istället för att se oss som en helhet såg han sig själv som en som förtjänade en mindre börda. Gissa om det stack i ögonen på oss andra, och om han fick betala priset för sin inställning när övningen var över.

Den här berättelsen går att översätta på många olika områden i våra liv. I ett parförhållande är kärleken beroende på om vi lyfter eller drar nedåt. Om partnern t.ex. tvingas göra mycket mer av det praktiska i hemmet, och vi själva tycker att det är rätt ”skönt” att koppla av vid mobilen etc. kommer romantik, attraktion och tillit att på sikt nötas ner. Vi kan sitta där med ursäkter att vi jobbar mycket och att vi därför har rätt till avkoppling. Självklart har vi rätt till våra små oaser, men när vistelsen i dessa sker på bekostnad av att den andre, ”smittas” förhållandet på andra områden. Allt hör samman!

Några av de minst attraktiva dragen i en människa enligt mig, är oförmågan att se andras behov och initiativfattigdom. Vi glider med och hoppas att den andre ”löser det.” Vi gör inte jobbet med vår egen personlighet.

Hur skulle vi kunna lita på killen som inte ville bära lika mycket som oss andra om det var ett kritiskt läge? Hur kan vi lita på någon som vi är tillsammans med om hon eller han inte gör sin del i tvåsamheten. Allt som vi gör i en relation är en del av förspelet. Lusten drabbas på djupet när partnern känner att hon/han ständigt måste instruera oss till handling.

Balans mellan att göra och vara (närvaro). Inandning är lika med att ladda ”batterierna” – utandning är handling! Naturlagen säger att båda behövs för vår överlevnad. Kärleken är inget undantag!

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på 0761 814888 eller maila michael@separation.se så har du en telefonkonsultation inom 24 timmar.

Michael Larsen – separation.se