När jag lyssnar till mannen tänker jag: ”Det är relationerna som han har gått in i som gett honom det här kantstötta självförtroendet.”

Han berättar: ”Jag har en hyfsad inkomst, men kvinnorna som jag mött förväntade sig en ekonomi som är likt en Hollywoodstjärnas. Jag har barn men det såg de som hinder. Mitt utseende och klädstil är helt ok, men hela tiden fick jag hintar om att förändra. Träffade t.o.m. en kvinna som tyckte att jag kunde lägga in botox.

Jag sitter tyst i en liten stund och säger sedan: ”De här kvinnorna som du berättar om, kom in i ditt liv för att du skulle börja leva från djupet och integriteten i dig själv. Inte genom det du tror att andra förväntar sig. Är det inte en tillräckligt tydlig varningssignal när någon ser dina barn som en belastning?”

Det är inte ovanligt att människor efter ett långvarigt förhållande som tagit slut, tappar riktningen och i en desperat önskan om att komma vidare, snabbt vill träffa en ny partner. Jag var där själv en gång: förvirrad och med ett självförtroende som låg på minus. Vi vill så gärna att dejterna ska leda till någonting varaktigt. De gamla såren inombords är inte helt läkta vilket gör oss mottagliga för ”relationsinfektioner”, där andras värderingar, beteenden och emotionella sår i sin tur slår mot oss.

Om vi söker samhörighet och ett varaktigt förhållande, är det kanske inte i personen som älskar att gå ut på krogen flera dagar i veckan, och som har en lång rad av kortvariga relationer bakom sig, som vi bör investera känslor i.

Människorna som vi har i våra liv påverkar oss! Vi är inga immuna och isolerade öar, där attityder och beteenden inte har effekt på oss. Det är nödvändigt att ta en närmare titt på vilka vi umgås med. Rätt partner har som bieffekt att du mår bra av att vara du. Du behöver inte vända ut och in på dig själv för att passa in i hans eller hennes standardmall.

Nervositet, otillräcklighet, bekräftelsetiggeri, otydlighet och osäkerhet kring den andres känslor för dig, är tydliga indikationer på att någonting är fel. En sund tvåsamhet ger avslappnade andetag. Inte spända käkar, höjda axlar och ständiga frågor till vänner om vad du ska göra.

Michael Larsen – relationscoach

Så lämnar du en narcissist – webinar idag den 22/2 kl 20.00. Du är varmt välkommen!