relationssmart”Need for speed” – vår tids mantra. Vi kanske inte är medvetna om det, men vare sig vi vill det eller inte så påverkas vi. Ett företag som inte är alert och innovativt är snart ute i kylan. Tänk hur läckert det är att ha den absolut senaste smartphonen i handen. Eller de där skorna – nu! NU är vår generations eko! Jag är absolut ingen antimaterialist anhängare, utan tänker att fina saker kan förgylla. Bundenhet och besatthet drar däremot ned.

Kvinnan mittemot säger: ”jag måste träffa någon snart så att jag kan glömma och komma vidare!”

Jag: ”vad är det du vill glömma?”

Hon: ”hur illa han har gjort mig!”

Förstår henne – vem vill leva i ensamhet och känslor som river inombords? Livet är kort!

Bilden vi har av ensamhet kan verka hårt pådrivande – ”tänk om det är så här resten av mina dagar kommer se ut?”

Kruxet är vi inte kan komma vidare om vi inte kommit vidare här inne. De allra flesta som lämnar ett långt förhållande har bearbetat tanken på att gå vidare under lång tid. Den lämnade partnern är i helt annan fas och vill nu hinna ikapp – till varje pris! Revanschhunger motiverar!

Om nästa person vi träffar skall fungera som perfekt landningsbana är risken för nya besvikelser stor. Cynism kan få alldeles för stort inflytande i systemet. Vi behöver för att kunna läka och gå vidare på riktigt – sett och lärt oss av de mönster som inte är alltför vackra. Överdriven försiktighet och misstänksamhet är ingen bra början på en ny resa.

Kommer att skriva om hur vi läker gamla relationssår i morgondagens inlägg.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare