Kvinnan är så fruktansvärt trött på frågorna om varför hon är singel: ”hon som har ett så fantastiskt charmigt sätt, koll på sitt liv och ser enormt bra ut. Vad är problemet?”

Hon säger: ”jag har valt att vara själv och det sticker i en del människors ögon, eftersom det borde man ju inte vilja. Jag är lycklig tillsammans med familj, vänner och mitt eget sällskap. Bestämmer över min egen tid. Jag har tränat i konsten att vara ensam och lärt mig att tycka om mitt eget sällskap.”

Skillnaden mellan ett accepterat singelliv och ett där vi inte accepterar vår förhållandestatus är enorm. När vi är ofrivilligt ensamma, kämpar med varför exet sa och gjorde det ena eller andra, ”avskyr” livet utan någon vid vår sida, rusar stresshormoner runt i vår kropp.

Men om vi däremot känner tillfredsställelse, harmoni, optimism kring framtiden, har ett robust socialt nätverk och gör sådant som vi tycker om, är det helt andra ämnen som våra hjärnor ”badar” i.

Tvåsamhet som den socialt accepterade normen är en enorm tyngd på mångas axlar.

Min erfarenhet säger mig att kvinnor generellt sätt är mer olyckliga i sina förhållanden (i ett heterosexuellt sådant) än vad män är. Män är ”bättre” på att acceptera en relation som inte mår bra, vilket också betyder att många kvinnor är lyckligare som singlar.

En förenklad sammanfattning: kvinnor har högre krav på samhörigheten i en relation och reflekterar mycket mer över förhållandets enormt många och skiftande fasetter, än vad män gör. Naturligtvis finns det undantag!

Om du är ofrivilligt ensamstående, singel eller vad du väljer att kalla det; det går att komma till acceptansläget, upphöra med att anklaga sig själv och neutralisera de malande frågorna i huvudet.

Det finns ett stort antal saker som vi kan göra för att börja tycka om livet: det som du gör dagligen (vanorna) – är dessa på din sida eller emot dig? Är du öppen för att lära dig nya saker? Tar du hand om din fysiska, psykiska och spirituella hälsa? Vad konkret gör du för vart och ett av dessa områden?

Jag vet att ensamheten kan kännas som ett gift! Den där tyngden i bröstet! Trots den, gör någonting idag som du kan känna dig stolt över. Någonting!

Lyssna inte för mycket på ”tvåsamhetsbruset” där ute om att lyckan ligger i vilken sorts relationsstatus du har.

Så släpper du taget om ditt ex – webinar ikväll söndag klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach