”Vi är ett oslagbart team du och jag!”

”Tänk så mycket vi kan skapa genom det här huset. Barnen och det perfekta avståndet till skolan.”

”Allt som jag har gjort för dig är av kärlek. Det finns ingen som du!”

Meningarna ovan kan komma från en plats inom en person som älskar på riktigt. Som agerar på ett sätt som skänker trygghet och respekt. Det är helt enkelt äkta hela vägen in!

Men orden kan också ha sina rötter i manipulation, härskande och kontroll. Agendan kan vara: ”det här ger mig ett bra liv. Jag mår bra av hon eller han följer den av mig uppgjorda planen.”

Skillnaden mellan en härskarmetod/manipulation och ett genuint vi-tänk som inkluderar: ”vad vill och behöver du?”, är ljusår. Det finns ingen oro, ångest och skavande frågor som ständigt invaderar din kropp och sinne i det senare.

Olust, misstänksamhet, osund anpassning, rea av integriteten och ”jag kan inte säga detta för då exploderar hon/han…”, är supertydliga varningstecken.

Den narcissistiska personligheten sysslar alltid med härskartekniker, medans härskarbeteenden är något som vi alla i stunder kan använda oss utav, vilket inte gör oss till narcissister då det bor empati inom oss.

Ett extrem kontroll/bekräftelsebehov ingår alltid i n-personens vapenarsenal. Självbilden är grandios och de anser sig ha rätten till: modernaste tekniken, perfekta partnern (för att förstärka deras ego), bästa bostadsområdet, ”rätta” umgänget, människor som tjänar dem och barn som presterar väl så att deras status ytterligare höjs.

En inte ovanlig form av manipulation är att gå i parterapi och försöka få terapeuten på sin sida, så att ”jag får ett kvitto på att alla våra problem kommer från din person och dina beteenden. Charma coachen och visa vilken trygg, klok, eftertänksam och empatisk människa jag är…”

Och:

Vi bör vara försiktiga med att sätta narcissiststämpel på andra, eftersom vi alla kan ha perioder då vi uppvisar narcissistiska tendenser av självupptagenhet, bristande empati och starkt bekräftelsebehov. Ett sunt mått av narcissism kan ibland vara bra som självhävdelse och gränssättning: ”detta behöver jag!”

Ett av dina bästa skydd mot manipulation, härskarbeteenden och narcissism är kunskap och strategier för att kunna möta dessa emotionella vampyrer som inte är in närheten av att dela din människosyn.

Vi kan behöva vakna flera gånger för att kunna se med klar blick.

Stå upp mot manipulation och härskartekniker – webinar söndagen den 23/2 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach