Vem vill inte må bra/fantastiskt? Vem vill inte känna att livet ligger i medvind, känna sig älskad och ha någon att älska? Mysiga bilder på Instagram, känna lugnet i bröstkorgen, närvaro och spirituell tillfredsställelse.

Det vackra, trygga, utvecklande och spännande är en del av livet. Liksom det tunga!

Vi människor har skapat så många flyktmekanismer för att komma undan mörkret, så att våra ögon aldrig hinner vänja sig. I ljuset från mobilen scrollar vi för att mata oss med bilder, texter och en stunds förströelse. Vi sveper förbi ansikten (ibland retuscherade) i dejtingappen och missar att ge människor en chans, som kanske skulle vara fantastiska att dela tiden tillsammans med.

Våra hjärnor utvecklas till att enbart surfa på ytan. Vi tränas upp i otålighet inför andra och oss själva. ”Nu, nu, nu…!!”

Det är en konst att kunna vara i det som är, även om det känns fruktansvärt här inne. Vi vill ha snabba, effektiva metoder och tekniker för att hantera det som är en del av livet, och som inte alltid har en lösning. Inte här och nu i alla fall!

”Lösning” kan vara att sätta den ena foten framför den andra när vi rör oss genom ”dödsdalen”. Att enbart ha fokus på att hålla kroppen upprätt.

Ögonen vänjer sig och du kommer att kunna se konturerna och rörelserna där ute.

För att bli stadigare i oss själva, mer integrerade i känslokaos och i motgångar, behöver vi lära oss att härda ut ångest, och inte fly in i bedövningarna som det finns hur mycket som helst utav: alkohol, porrsurfande, spel, extremdejtande, överkonsumtion av åsikter och kommentarer på sociala medier etc. är det kroniska artificiella ljuset som förstör vårt mörkerseende.

Det finns årstider, ebb och flod, natt och dag, medgångar och motgångar. Våra psyken är en del av naturen och vi kan inte ständigt syssla med bedövning, eftersom det skapar avtrubbning och/eller ångest.

Meningen med livet är att vilja/göra andra och oss själva gott.

När vi gör gott mot andra behöver t.ex. inte den ensamstående mamman känna panik för att inte klara ekonomin som exet kraschat genom sitt spelmissbruk. Så mycket som skulle förändras om vi var brutalt ärliga gällande vår självbild, och jobbade med att utveckla empatin. Kärlek är handling!

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar torsdagen den 21/11. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach