separation.se

Det är få saker som kan skapa en sådan känsla av panik som upplevelsen av vara utelämnat åt maktlöshet p.g.a. beslut från en f.d. nära.

Det får allting att snurra alldeles för snabbt och vi reagerar utifrån starka primitiva impulser. Det kan vara extremt obehagligt och avgrundsdjupt men oftast klingar det av efter en liten stund.

Jag har ett förslag om du känner dig övermannad av inre turbulens. Efter att ha tagit ett par djupa andetag och medvetandegjort fötternas underlag där du sitter eller står, börja säga till dig själv i tankarna:

”Just nu känner jag mig… (var så konkret som möjligt – ett eller två ord). Det är hemskt jobbigt, men det är en känsla och liksom alla känslor ersätts den så småningom av nya.

Jag må uppleva obehagliga reaktioner i kroppen men dessa kommer att mattas av. De djupa andetagen och tilliten till att detta är ett övergående tillstånd är mina mentala ankare. Jag ser ordet LUGN framför mig – hör en behaglig röst, min egen eller någon annans uttala: lugn.

Jag kan välja att ringa eller sms:a en nära vän. Jag kan också ta på träningsskor och ge mig ut och gå/springa. Det är inte en flykt från någonting, utan ett medvetet beslut att röra mig mot någonting – bättre. Mina andetag är mitt ankare.

Det jag för tillfälligt är mitt uppe i kommer inte att sitta i för evigt, utan är någonting som utspelar sig under en kort, kort period av mitt liv. Så är det.

Jag har blivit utsatt för orättvisa och svek, men det kommer en tid då även jag skall få må bra och vara lycklig.

Mitt liv definieras inte av andras brister och svagheter, utan av min vilja till att få bra saker gjorda och omtanken om mig själv.

Betydelsen av att vara en god vän till den egna personen är något jag blir alltmer medveten om. Om jag har barn: de ser och lär av mig, vilket är en kärlekshandling från min sida. Resurserna bröstkorgen är oändligt mycket större än jag kan föreställa.

Förhoppningar och drömmar kan tillfälligt krossas men inte min vilja att förverkliga nya.”

Detta är inte floskler jag använder bara för att du skall få en stunds lindring, utan för att det är så det är. Tankar och det vi säger till oss själva, bär på krafter bortom vad vi kan föreställa. Allt det bästa till dig min bloggvän.

Michael Larsen – livscaoch och mental tränare