IMG_4399

En kvinna kör bort till hennes och mannens gemensamma kontor för att hämta några papper. När hon öppnar dörren ser hon någonting som för alltid kommer finnas inetsat på näthinnan: hennes man och affärspartner sen mer än 20 år i sexuell action med en annan kvinna.

”Jag var helt säker på honom. Det kunde bara inte hända! Känner mig helt knäckt! Hur skall jag kunna känna tillit till någon igen!?” Tårarna rinner nedför kinderna då hon berättar.

”Tidigare fanns inte ens otrohetstankar. Var trygg i mig själv och vårt förhållande! Han trampade på någonting heligt i mig – tilliten till en annan.”

Önskar att jag hade ett superrecept med omedelbar verkan mot det som hon varit med om. Svek når djupt in i våra emotionella kroppar. Det mänskligt fundamentala att göra sig öppen och sårbar genom tillit.

”Hur skall jag göra för att inte översätta hans svek på en framtida partner? Så att jag utgår från att ingen man är att tro på? Vill inte ha några självuppfyllande profetior.”

Säger till henne: ”det finns människor – kvinnor och män, som inte utsätter sin partner för otrohet. De finns! Någon som har fokus på att bekräfta vi och som inte behöver fylla på egot från utomstående. Som älskar på ett sådant sätt att emotionellt läckage inte uppstår. Som vet vad impulskontroll är, och som inte exponerar någon för det han/hon själv inte vill skall slå i bakhuvudet.”

En väldigt klok person nämnde frasen: ”Thank you! Thank you! Thank you! Fuck you!” Som kan användas för att tacka för att vi blev befriade från personer som inte förtjänar plats i våra hjärtan och liv. Med det sagt: vi behöver få sörja, känna oss uppgivna och arga innan vi kan stå upprätt igen. Hållbar utrensning tar lite tid. Men det är det värt.

Vad hade du velat säga till den här kvinnan?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare