separation.se

Hubble teleskopet på 559 km ovanför jordytan behöver bara ett hårstrå eller ett ”obetydligt” dammkorn på den miljarddyra (vi pratar dollar) linsen, för att skärpan ut i universum skall bli miserabel. Det hände och blev förbaskat kostsamt!

Vi människor är lite mer tåliga än så, men tillitsgrus i våra relationer kan förstöra den bästa av kärleksutsikter.

Det börjar nästan alltid med någonting till synes obetydligt: ett litet orosmoment, minimalt missförstånd, ett omedvetet och kanske okänsligt uttalande. En partner som vill prata om det inträffade – den andre som skämtsamt viftar bort: ”det var väl ingenting.” Tystnad och känslomässig sparsamhet för att inte riskera bli sårad igen. Förhoppningar om att det ordnar sig.

Under resan nedför, försöker vi skydda det sårbara inombords genom att sätta upp starka och självständiga höljen gentemot partnern.

I skakigheten börjar ohälsosamma fantasier ta form. Eller konkreta händelser med nattliga utfrågningar: ”vem skrev du till? Varför vibrerar din mobil 01.15?” Den andre går till motattack och spelar ut svartsjuke kortet: ”du är alltid så…!” Förminskandets höga pris!

Du kan vara hur stabil och emotionellt mogen som helst men om din partner inte erbjuder tillitsfullt beteende, spelar det ingen roll. Allt kommer brytas ned.

Så ger du tillit

  • Låt ord och handling vara synkade. Det spelar ingen roll vad vi säger om agerandet inte är i linje med det uttalade.
  • Rannsaka dig själv: finns det människor i ditt liv som inte borde finnas på några av dina sociala konton? Kontakter som behöver avslutas? Eller är det din ”ensak”?
  • Människor är experter på att ljuga för sig själva: vi behöver identifiera våra blinda fläckar och storstäda så att det autentiska kan blomma ut.
  • Ha modet att visa dig sårbar inför den andre. Berätta om det som oroar/ skrämmer.
  • Fysisk beröring och ögonkontakt. Så oerhört grundläggande!
  • Var intresserad av partnerns emotionella liv och lyssna även till hennes/hans sårbarhet utan översockrad optimism eller överslätande.
  • Orka stå kvar och möt dina egna rädslor. Sätt ord på såren. Kärleksfull tydlighet smittar gott.

Andetagen vi tar under vår tid är inte särskilt många i jämförelse med vad Hubble överblickar. Varenda gest räknas. Idag.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare