separation.seJag pratade med några manliga vänner och klienter om vad som fick dem att känna sig sedda och bekräftade av en partner:

”när hon med ögonen och kroppsspråket visar att jag är mannen i hennes liv – är jag där till 100 %. Motsatsen är de som ständigt söker efter andras bekräftelse. Hur diskreta de än tror sig själva vara. Varför tror kvinnor föresten att vi inte ser?”

”När hon utan någon praktisk anledning sänder mig sms om vilken fantastiskt fin man och pappa jag är. Ett kärleks sms från henne när jag reser i jobbet gör min nattsömn.”

”Hon sa att ingen man nått så djupt i hennes hjärta som jag. Känner att hon menar det, vilket får mig att vilja göra allt för henne.”

”När hon kom emot mig och viskade i mitt öra att hennes nya klänning var för att hon ville vara fin för min skull, blev jag pånyttförälskad.”

Det är inte helt lätt för män att tillåta oss själva vara öppna och sårbara. Vid tillfällen då vi blottat tårar, visat att vi verkligen behöver någon, berättat om tidigare nederlag m.m. har en del av oss avisats som klängiga och sköra. För att skydda och inte framstå som ”needy”, byggdes psykologiska försvarsställningar. En liten sårad kille/ung man som en gång bestämde sig: ”detta händer inte igen!”

”Jag kommer alltid se till att ha en plan B när det kommer till en kvinna, eftersom hur rätt man än är kan dagen komma:

”vi behöver prata. Jag är osäker på mina känslor för dig.” Det är sorgligt vad kantstötthet kan göra med en människa. Hur kan vi runda av kanterna efter nederlag i romantikens namn?

”När min sambo och jag är på fest och hon tittar på mig från andra sidan rummet, samtidigt som hon sitter och pratar med vänner, med ögon av kärlek och glöd, vet jag att det är vi. Det är oslagbart!”

”Konstanta uppdateringar och kommentarer från män (vilka jag inte ens vet vilka de är) på FB, stör mig. Påpekar ingenting, men det gör att avstånd byggs upp inom mig. Skulle jag säga något, även om med vänlig ton, får jag höra att jag är svartsjuk och kontrollerande. Jag behöver känna trygghet för att kunna ge av mig själv!”

Hur gör vi för att ge varandra emotionell trygghet i våra relationer?

Det kommer mer i ämnet imorgon min bloggvän. Önskar dig en härlig lördag!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare