michaelParet på uteserveringen är minst sagt omaka: hon i exklusiva designkläder/smycken. Han likt en tillbakalutad skejtande tonårskille. Båda ca trettiofem. Är de verkligen ett par? ”Mina fördomar som sätter de gränserna”, tänker jag för mig själv. Snart syns någonting uppenbart – hon är projektledaren och mammarollsliknande med full koll. Han har lagt över all sin kraft i händerna på henne. Hans gester ger ett androgynt intryck. Vad fyller de i varandra tänker den terapeutiska delen av min hjärna?

I min fantasi säger jag till honom: ”ge inte bort din kraft man!”

Om vi aldrig känt eller p.g.a. olika omständigheter lämnat ifrån oss den egna styrkan och ansvaret för vilka vi är, blir det svårt vara attraktiv inför den egna personen. Hur kan vi då vara där för en partner? Med hela vi?

Men vad är omtanke och kärlek till dig själv? Hur ser det ut i praktiken?

  • Koll på det grundläggande: den fysiska hälsan, vara organisatorisk och strukturerad. Tråkiga ord för en del, men det är delar i uppbyggnaden av ett stabilt jag.
  • Självförtroendet är inte ristat i sten för tid och evighet. Det hänger samman med vanorna. Vad upprepar du varje dag? Åt vilken riktning vill du gå?
  • Se känslomässiga mönster. Hur hanterar du frustration: när det du vill skall hända nu, tar längre tid än önskat? Ilska, kontrollbehov, svartsjuka, närhet etc. Hur relaterar vi till andra och oss själva? Hur uttrycker vi personliga behov inför en partner? Om det råder obalans – vad gör du för att hitta jämvikten?
  • Ditt förhållande till det existentiella: liv, förlust, död m.m. Den spirituella inställning är en del av relationen till oss själva, vare sig vi vill det eller ej. Vad är poängen med allt? Förr eller senare tvingar livet oss konfronteras med: ”varför? Vem är jag?”

Det bästa vi kan göra för oss själva och ett förhållande, är att se till att bli trygga i jag. För vissa kan det låta klyschigt, men vill vi verkligen vara helt i händerna på omgivningen och slumpen? Tänk om tanke/känslobilden kring dig själv föder verkligheter.

Önskar dig en fin söndag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare