separation, kärlek, emotionellt personkonto”Jag bara ger och ger och får ingenting tillbaka. Känner mig fullständigt dränerad på energi. Han ser mig inte! De korta stunder han bekräftar är himmelriket. Ser vad jag gör mot mig själv men förmår inte bryta.”

Ja, det är sällan lätt att kapa automatiska beteenden, men det går. Mentala bilder har en stark inverkan på oss. Här kommer en:

Förställ dig att du tar en lång, skön och efterlängtad dusch. Härligt tempererat vatten strilar ned över din kropp. Dofterna av favorittvålen. Mmmm… Plötsligt slår det om till kallvatten: ”jäklar i…!!!” Fem sekunder senare blir det varmt igen. Och kallt! Varmt! Så där håller det på. Du står kvar och duschar eftersom ”problemet säkert bara är tillfälligt.” Not! Värme är ju en sådan belöning efter kyla.

Vad gör man? Kliv ur duschen, ta badlakanet och torka av dig.

”Han/hon är så himla fantastisk för det mesta!” En procent kan döda nittio.

När vi lär oss betydelsen av att fylla på det mentala/emotionella personkontot, ser vi klart och står inte kvar i det nedbrytande.

Finns det tillits/trygghetskapital på ditt konto så att du kan sätta på relationskontot? Hur ser det ut med integritetsuttagen? Så att inte det sociala nätet blir spindelnätet – bekräftelsedrogen vi snärjer in oss i. Gör du mot andra och dig själv, det du inte vill utsättas för?

Vilken plats inombords reagerar du ifrån? Är det impulser av oro, extremkontroll, ”snälla se mig!!!” Eller agerar och vilar du i: ”här är jag och det är balans mellan mina insättningar och uttag.” Att stå upprätt i sig själv ger ett inre leende som ingen kan ta ifrån dig.

Vad sägs om en dag där vi medvetet uppmärksammar vad vi gör med den egna energin? Att se, känna och lyssna till detaljerna utan att slukas upp av bruset. Kan känna smaken av nybakat bröd som doppats i olivolja.

Vilken känslomässig temperatur tänker du vistas i?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare