weddingday
Mannen i tobaksaffären vänder sig mot mig och säger: ”Vet du vad ett sådant bröllop kostar skattebetalarna?” Samtidigt sneglar han mot tv:n som visar Prinsessan Madeleine och Christopher O´Neills bröllop.

Sådana frågor triggar mig (särskilt när mannen i fråga är på väg att köpa ett paket cigaretter), så jag svarar: ”Inte lika mycket som paketet i din hand” Han kontrar snabbt med en fråga: ”Vad menar du med det?”

Jag svarar: ”Jag vet inget om det här bröllopet, men jag vet hur mycket Victoria och Daniels kostade dig – 1.55 kr. Jag kan bara gissa vad det där paketet plus de du köpt och framtidens kommer att kosta. Räknar vi in alla sjukvårdskostnader för rökare, landar vi på många miljarder. Känner mig överraskad över mina egna ord och avslutar: ”Ursäkta om jag varit oförskämd mot dig.” Den här mannens reaktion förvånar mig: ”Du gav mig något att fundera över.”

Jag hade verkligen inte för avsikt att läxa upp honom. Är inte en sådan person som är ute efter att sätta människor på plats. Ville bara vidga perspektivet. Tänk på glädjen ett sådant bröllop skänker många gamla och sjuka som sitter ensamma hemma framför tv:n. Det kan lyfta deras världar i veckor. Hur mycket är den glädjen värd?

Michael Larsen – livscoach