Starkt kontrollbehov, cynism, tjat, ilska, klängighet, ytlighet, distans…Listan över olika sidor som vi visar upp sig i våra nära relationer kan göras lång. Med en person känner vi oss stabila och älskade, med en annan orolig och utbytbar. Eller så pendlar det mellan ytterligheter med en och samma partner.

En man har äntligen träffat kvinnan som han så länge längtat efter. Han känner sig avslappnad, engagerad, attraherad och förälskad. Hon visar tydligt att det är honom som hon vill vara tillsammans med, och efter några månaders dejtande har det övergått i ett seriöst förhållande. Den fullständiga lyckan borde ligga i hamn, men mannen börjar känna igen en tanke inombords som har saboterat tidigare relationer: ”tänk om hon sviker mig? Hon lämnade ju sitt ex när vi möttes så varför skulle hon inte kunna göra detsamma mot mig i framtiden?”

Han kommunicerar inte sin oro med henne, utan börjar istället vara extra vaksam: ”vilka vänner har hon på Facebook? Vad är det för slags personer som hon jobbar med?”

Samtidigt som kontrollen tar vid börjar han distansera sig genom att boka in alltfler helger utan henne. En Tinder app laddas t.o.m. ner ”för säkerhets skull.” Flera plan B upprättas eftersom rädslan spökar diskret men kraftfullt i bakgrunden. Som barn ”lärde” han sig genom att iaktta och konfronteras med nära vuxnas beteenden om att ”människor inte är att lita på.”

Att undvika hjärtats sårbarhet blir den medvetna eller omedvetna strategin för att inte förlora fotfästet. Den självuppfyllande profetian är återigen på väg manifestera sig i mannens liv, vilket ännu en gång kommer att ge honom kvitto på ”att kvinnor inte är att lita på.”

Tänk om vi blev bättre på att lyssna till och prata om det som tär på oss, istället för att utveckla en massa överlevnadsstrategier som förstår våra relationer. Rädsla visar sig i alla möjliga skepnader, men genom bl.a. anknytningsteori kan vi bli bättre på att förstå oss själva och en partner.

Vilka relationsmönster i dig själv ser du gå på repeat? Vilka personer blir vi när vi har modet att låta maskerna falla?

Varför blir jag den jag blir i mina relationer? Webinar torsdagen den 28/9 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach