relationer och närvaroEn man har glömt att det är alla hjärtans dag. Han tycker att ”det bara är ett kommersiellt jippo.” I mina ögon är det hans rationaliserande ursäkt. Hur gör han de andra dagarna då det inte ligger röda hjärtan i butiker och kaféer?

En kvinna avvisar sin man som bokat bord på en restaurang med orden: ”det är bara slöseri på pengar!”

Vissa människor är trötta i sina relationer. Vem tror att det är ok att inte lämna in bilen på service minst en gång om året? Vi kan försöka komma undan men vad händer x mil längre fram?

Någon ligger på sin sida av sängen och funderar: ”är det verkligen så här det skall vara? Tänker jag efter för mycket? Är mina förväntningar för höga?” Vid sidan om ligger en annan: ”bra bok det här!”

”Om du kommunicerar att något saknas mellan oss, kommer jag att säga att du f-n aldrig är nöjd!” Det utmärkta receptet på att få någon dra sig undan i sitt skal.

Går det att leva med någon som inte vill uppmärksamma? Som tystar ned genom tystnad? Som tycker att relationen är ett företag som bara skall flyta på. Ja, det går. Men vill vi!?

Kärleken bor i detaljerna: sättet på vilket vi möter blickar, tonen i rösten, viljan till att vara närvarande, känna partnerns djupare behov, liksom våra egna. Att vilja väl i alla lägen.

Ursäkterna är början på slutet.

Som någon sa: ”jag skiter om du tycker att det är ett kommersiellt jippo! Jag vill känna mig älskad! Jag har gett och gett! Hitta dina uttrycksformer som berör annars kommer det här att dö.”

Vilka detaljer är livsavgörande för dig?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare